Unul dintre cele mai mari credite din istoria țării a fost utilizat în decurs de doar trei luni

shadow
Joi, 12.01.2023 05:39   2054
SA Energocom (100% deținut de stat) anunță că a valorificat integral în decurs de trei luni, împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acesta este cel mai mare împrumut acordat de BERD țării noastre și care a fost utilizat într-un termen atât de scurt.

Potrivit Energocom, prima tranșă, de 100 de milioane de euro, în cadrul realizării Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie, pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale.

Citiți și:

Cine se ocupă de cea mai mare licitație din istoria Moldovei

Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie.

Credit folosit pentru stocurile strategice de gaz

„Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaz, inexistente până în toamna anului trecut”, a precizat Energocom.

Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 EUR/MWh sau circa 964 de euro pentru o mie de metri cubi, iar în acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare.

Advertisement

Energocom nu oferă date exacte despre volumul de gaze naturale procurat, dar susține că este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă.

O parte din gazele naturale achiziționate din contul împrumutului respectiv au fost vândute SA Moldovagaz în luna decembrie și în luna ianuarie.

Peste o sută de runde de licitație

Totodată, întreprinderea precizează că pentru realizarea proiectului menționat au fost organizate, conform regulilor BERD, peste o sută de runde de licitație, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept, a reprezentanților autorităților centrale, precum și ai societății civile.

În cadrul licitațiilor au parvenit oferte de livrare a gazelor în diferite puncte de intrare, inclusiv în punctul de intrare Iași-Ungheni, fiind astfel utilizat gazoductul Iași-Chișinău.

„Acest proiect ne-a ajutat să devenim mai independenți energetic, diversificându-ne sursele de aprovizionare. Întreaga cantitate de gaze a fost procurată din surse și de la traderi din UE. De asemenea, pentru Republica Moldova, a fost utilă preluarea practicilor europene în domeniul achizițiilor”, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.

Amintim că pe 23 iunie 2022 a fost semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD, în valoare de 300 milioane euro, acordat în două tranșe, a câte 100 și, respectiv, 200 milioane euro.

Prima tranșă – „Tranșa de diversificare” – urma a fi utilizată pentru crearea unor stocuri strategice de gaze naturale și/sau achiziționarea de gaze naturale în situații de criză, iar tranșa a doua tranșă – „Tranșa de urgență” – a fost destinată achizițiilor de gaze naturale în situații excepționale.

Anterior, se estima că cei 300 de milioane de dolari oferiți de BERD ar putea fi suficienți pentru a procura între 300 milioane și circa jumătate de miliard de metri cubi de gaze.

Acesta este cel mai mare credit acordat de BERD autorităților Republicii Moldova și unul dintre cele mai mari din istoria țării.



Oportunitati