Programul care poate aduce la Bugetul de stat venituri de 13 miliarde lei în următorii trei ani

shadow
Joi, 10.11.2022 07:20   915
Guvernul a adoptat modificări la Legea nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, care vor permite antreprenorilor să aibă acces la credite mai mici, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM).

Potrivit modificărilor promovate de Ministerul Economiei, din lege s-a decis de a elimina textul „/împrumuturilor” din definiția noțiunii „garanție financiară pentru credite”, „în scopul actualizării noțiunilor la cadrul normativ în vigoare”.

IMM vor avea acces la credite în condiții preferențiale, la rate cu 30% mai mici

Aceasta, pentru că în urma unei analize s-a constatat că în textul Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, și anume în cel al definiției noțiunii „garanție financiară pentru credite”, nejustificat este prezent textul „/împrumuturilor”.

„Termenul „împrumut” din noțiunea „garanție financiară pentru credite” se referă la reglementarea oportunității de acordare a garanțiilor financiare către organizațiile de microfinanțare, în contextul Legii nr.280/2004 cu privire la organizațiile de microfinanțare, care a fost abrogată la data intrării în vigoare a Legii nr.1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară (art.28, alin.(4)). Or, termenul „credit” era specific numai activității băncilor. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.1/2018, organizațiile de creditare nebancară (OCN) acordă credite nebancare”, susține Ministerul Economiei.

Advertisement

Se prevede că fondul FACEM, care va fi administrat de ODA și susținut de stat, va oferi întreprinderilor din Moldova acces la credite în condiții preferențiale, cu cel puțin 30% mai mici decât cele practicate pe piața creditară actuală.

ODA va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor.

Potrivit autorilor, produsele de finanțare ale FACEM vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile politicilor publice stabilite de către Guvern, Ministerul Economiei și alte instituții de stat relevante. De asemenea, acestea vor ține cont de condițiile stabilite în acordurile cu partenerii de dezvoltare și donatorii.

Întreprinderile, inclusiv cele din categoria IMM, vor putea accesa produsele de finanțare prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare financiară, care au încheiat un contract de colaborare cu ODA.

Resursele financiare, disponibile în FACEM, vor veni din alocări de la bugetul de stat, mijloace financiare de la partenerii de dezvoltare și donatori, venituri obținute din creditare și recreditare, fie din alte surse legale.

Miliarde și impactul preconizat

Pentru capitalizarea Fondului au fost bugetate pentru anul 2022 resurse financiare în valoare de 70 milioane lei, care vor fi suficienți pentru 100 de proiecte cu valoarea medie de 700.000 lei.

Pe parcursul următorilor ani, se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de 2,7 miliarde lei (anul 2023 – 450 milioane lei; anul 2024 – un miliard lei și în anul 2025 – 1,32 miliarde lei.

Estimările Ministerului Economiei denotă următoarele rezultate economice de impact pentru perioada 2022-2025:

  • Creditele ÎMM vor crește cu 2,8 miliarde lei sau cu 6%, ceea ce va determina o pondere de circa 12,1% din valoarea totală a creditelor ÎMM;
  • Numărul de salariați (s-a echivalat cu numărul de locuri de muncă), va crește cu 18.900 persoane sau 2,3%, ceea ce determină o pondere de circa 4,7% din numărul total de salariați care vor activa în cadrul ÎMM-urilor;
  • Veniturile fiscale la BPN vor crește cu 13 miliarde lei sau 3,9%, ceea ce determină o pondere de circa 3,7% din veniturile fiscale generate de BPN total pe economie.



Oportunitati