Percheziții la fostul președinte Igor Dodon: Este bănuit de trădare de patrie, corupere pasivă etc.

shadow
Marţi, 24.05.2022 07:43   1456
Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ai Centrului Național Anticorupție, în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții la domiciliul, dar și în alte locații, ale fostului președinte și ex-lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

Potrivit Procuraturii Generale, descinderile au loc în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

„Confirmam efectuarea perchezițiilor de către procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu CNA și SIS, la domiciliul ex-președintelui Republicii Moldova, Dodon Igor. Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.181/2 (acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337 (trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, a declarat procurora Mariana Cherpec pentru Replica Media.

Amintim că, pe 18 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019.

Asta, după ce anterior Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Dodon, precum și anularea aceleiași ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

Advertisement

E vorba de cazul pungii negre cu calendar, oferită în iunie 2019 de Vladimir Plahotniuc președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM, dosar denumit „Kuliok”.

Amintim că, în primăvara anului 2019, în spațiul public a apărut o înregistrare, în care oligarhul Vladimir Plahotniuc i-a transmis o pungă neagră cu calendar, președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM.

Pe 24 iunie 2020, Procuratura Anticorupție a anunțat că „nu a stabilit elemente infracționale” în cadrul investigațiilor privind secvența video de la fostul sediu PD, dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar și a scrisorii privind așa-zisele „chitanțe”, în care ar fi figurat anumite sume de bani, ce ar fi fost semnate de către un deputat socialist. În consecință, instituția de urmărire penală a încheiat atunci procesul penal pe cele două cazuri, cu posibilitatea reluării investigațiilor în cazul în care vor apărea probe noi relevante.

Procesul penal a fost inițiat după ce, pe 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat o nouă secvență video de la întrevederea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care ar fi avut loc la fostul sediu al Partidului Democrat, când Plahotniuc era liderul formațiunii. Cei trei ar discuta despre conținutul unei sacoșe negre, cu care a venit Plahotniuc la întrevedere și a încercat să i-o dea lui Dodon. Acesta a refuzat să o ia și ar fi spus să fie transmisă lui „Costea, care să i-o dea lui Cornel”.

Igor Dodon a negat veridicitatea discuțiilor din secvența video, menționând că acea pungă a fost o provocare, nu cunoaște ce era în ea, iar secvența video a fost scoasă în public prin intermediul unor „conserve oligarhice”.

De notat că Procuratura Generală a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

„Procuratura Generală nu a inițiat un dosar penal în cazul „kuliokului” ce l-a propus Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, pentru că acest video a fost făcut ilegal”, a explicat, procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo.

Prezumția de nevinovăție este un principiu fundamental, garantat de Constituția Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăția sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanțiile necesare apărării sale” (Constituția Republicii Moldova, art.21).



Oportunitati