Nokia suspectată că a jucat un rol cheie în facilitarea spionajului cibernetic rusesc

shadow
Joi, 31.03.2022 08:00   1242
Compania finlandeză de telecomunicații Nokia a furnizat echipamente și servicii care permit statului rus să monitorizeze activitățile cetățenilor săi prin „cel mai puternic instrument de supraveghere digitală”, relatează New York Times.

Într-un articol amplu, New York Times a descris modul în care firma finlandeză a jucat „un rol cheie” în a ajuta la conectarea Sistemului pentru activități de investigare operativă (SORM) la cel mai mare furnizor de servicii de telecomunicații din Rusia, MTS, care este, la rândul său, monitorizat de  principala agenție de securitate a Rusiei - Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Cele 75.000 de documente analizate de New York Times, care acoperă anii 2008-2017, sugerează că Nokia a furnizat echipamente și servicii pentru ca SORM să fie conectat la rețeaua MTS încă din 2012 și a continuat să raporteze despre relațiile clienților cu MTS, precum și alți operatori ruși.

Advertisement

Nokia a suspendat livrările către Rusia la începutul lunii martie, după invazia Ucrainei din 24 februarie.

„Serviciul principal de informații al Rusiei, FSB, folosește SORM pentru a asculta convorbirile telefonice, pentru a intercepta e-mailuri și mesaje text și pentru a urmări alte comunicații pe internet”, se arată în articolul NYT, adăugând că Nokia nu a contestat autenticitatea documentelor examinate.

Cu toate acestea, compania a răspuns la dezvăluiri printr-un comunicat de presă, afirmând că articolul NYT este „înșelător”.

„Nokia nu produce, nu instalează sau nu întreține echipamente sau sisteme pentru SORM. Orice sugestie pe care o facem este incorectă”, se arată în declarația companiei.

Nokia a adăugat că alte guverne stabilesc cerințe similare, caz în care furnizorii de telecomunicații trebuie să aleagă între furnizarea serviciilor necesare sau părăsirea țării.

Nokia a fost acuzată anterior că a vândut tehnologie de spionaj Iranului. În 2010, revista de afaceri Forbes din SUA a raportat că compania a fost implicată în vânzarea tehnologiei de urmărire a telefoanelor către guvernul iranian, ceea ce a facilitat monitorizarea cetățenilor.

Potrivit revistei, Nokia a vândut software și tehnologie regimului autoritar, care a obținut informații din rețelele de telecomunicații, cum ar fi apeluri telefonice între disidenți, e-mailuri și mesaje text.



Oportunitati