Oligarhii, propagandiștii, apărarea și obiectele de lux: UE impune noi sancțiuni împotriva Rusiei

shadow
Marţi, 15.03.2022 13:04   1108
Consiliul Uniunii Europene a decis să impună un al patrulea pachet de sancțiuni economice și individuale în ceea ce privește agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. De această dată, sunt vizați oligarhi, lobbyiști și propagandiști, precum și anumite întreprinderi de stat rusești.

Noul pachet de sancțiuni include următoarele măsuri:

• interzicerea totală a oricăror tranzacții cu anumite întreprinderi de stat rusești din diverse sectoare (complex militar-industrial);

• interzicerea furnizării de produse din oțel din Rusia;

• interzicerea investițiilor noi în sectorul energetic rus. S-au făcut excepții pentru energia nucleară civilă și pentru transportul anumitor resurse energetice către Uniunea Europeană;

• interzicerea exporturilor către Rusia de articole de lux (mașini, bijuterii și altele). Această restricție „va lovi direct elita rusă”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.

De asemenea, a fost extinsă lista persoanelor și organizațiilor supuse sancțiunilor pentru a include reprezentanți ai elitelor de afaceri și ai „oligarhilor” asociați cu Kremlinul, persoane care sunt „angajate activ în dezinformare”, precum și companii care operează în sectorul militar și de apărare oferă sprijin Rusia în operațiunile din Ucraina, indică CE.

Comisia nu a dezvăluit o listă de nume și companii specifice, dar cu o zi mai devreme Bloomberg și Financial Times au scris că noile restricții i-ar putea afecta pe miliardarul Roman Abramovici, directorul general al grupului de companii Yandex Tigran Khudaverdyan și principalul acționar al Combinatului Metalurgic Magnitogorsk (MMK), miliardarul Viktor Rashnikov.

Advertisement

La fel, a fost interzisă includerea Rusiei și a companiilor rusești în ratinguri de către agențiile UE, precum și furnizarea de servicii de rating clienților ruși. După cum subliniază Comisia Europeană, acest lucru va limita și mai mult accesul Rusiei la piețele financiare ale UE.

Separat, Consiliul a dat undă verde Comisiei să se alăture, în numele UE, unei declarații plurilaterale privind agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei cu sprijinul Belarusului, care se așteaptă să fie emisă de Organizația Mondială a Comerțului (OMC). La fel ca și alți membri OMC care susțin această declarație, UE își confirmă disponibilitatea de a întreprinde orice acțiuni, care sunt considerate necesare pentru a proteja interesele esențiale de securitate.

Acestea pot include acțiuni în sprijinul Ucrainei sau acțiuni de suspendare a concesiunilor sau a altor obligații cu privire la Federația Rusă, cum ar fi suspendarea tratamentului națiunii celei mai favorizate la produsele și serviciile din Rusia. În plus, având în vedere sprijinul material al Belarusului pentru acțiunile Federației Ruse, UE consideră că procesul de aderare a acestei țări la OMC urmează să fie suspendat.

„Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Rusia și complicele ei, Belarus, poartă întreaga responsabilitate pentru acest război de agresiune, iar cei responsabili vor fi trași la răspundere pentru crimele lor, inclusiv pentru țintirea fără discriminare a civililor și a bunurilor civile”, se arată în comunicatul UE.

Uniunea Europeană cere ca Rusia să înceteze acțiunile sale militare și să retragă toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, imediat și necondiționat, și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

 



Oportunitati