Recordul Portului Giurgiulești, asigurat de exporturile de ulei, cereale și metal vechi

shadow
Miercuri, 19.01.2022 08:31   1675
Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut în 2021 cu 50% față de 2020 și a atins un nou record de 1,4 milioane de tone, depășind cu 30% nivelul maxim precedent înregistrat în 2019.

Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), explică acest salt prin cererea sporită de servicii de transbordare, care a avut loc drept urmare a provocărilor anului 2020, dictate de restricțiile privind exporturile de cereale din cauza recoltei slabe din sezonul agricol 2020/21 și a pandemiei de coronavirus.

Volumul produselor petroliere s-a dublat

Volumul mărfurilor lichide în vrac, care includ produsele petroliere și uleiul vegetal, transbordate prin port în 2021 a crescut cu 61% comparativ cu anul precedent, această creștere fiind datorată dublării volumului de produse petroliere operate în raport cu 2020.

Transbordările de mărfuri uscate în vrac, care includ cereale, semințe, agregate, cărbune, cocs de petrol și bauxită, au sporit cu 49%, această creștere fiind susținută în mod substanțial de cererea mai mare de importuri de pietriș pentru lucrări de construcții rutiere, în timp ce exporturile de cereale au revenit la nivelul normal în a doua jumătate a anului 2021.

Advertisement

Impactul exporturilor de metal uzat

Creșterea de 70%, înregistrată la capitolul transbordărilor de mărfuri generale, se datorează în mod esențial primului an complet de deservire a exporturilor de metal uzat.

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics, a menționat că intensificarea activităților de transbordare prin PILG vorbește despre rolul important al portului ca platformă comercială pentru exportatorii și importatorii din Republica Moldova.

„Programul nostru de investiții este orientat spre realizarea obiectivului de a dubla capacitatea de transbordare pentru mărfuri uscate prin construirea unui chei suplimentar, care să permită acostarea navelor maritime cu pescaj de până la 7 metri. Începutul lucrărilor este planificat pentru anul 2022”, a menționat Tucher.

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, unicul port fluvio-maritim din Republica Moldova. Compania este deținută în întregime de societatea olandeză Danube Logistics Holding BV.

Din mai 2021 proprietar al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), tranzacția în acest sens fiind realizată în Cipru, unde BERD a preluat controlul firmei Thomo Invest LTD deținută anterior de Thomas Moser, fostul director la Danube Logistics, care a fost condamnat la plata unor despăgubiri de circa 10 milioane dolari, companiei Bemol Retail.

Tranzacția a avut loc în pofida faptului că activele și cota parte Danube Logistics SRL se aflau sub sechestru judiciar.

De notat că între Danube Logistics și Bemol Retail, companii ce sunt parte a Acordului de investiții din 24 decembrie 2004 între Guvernul Republicii Moldova și investitorii Azpetrol SRL (în prezent – Bemol Retail SRL), Azertrans SRL (în prezent - Danube Logistics SRL), Azpetrol Refinery SRL (în prezent - Bemol Refinery SRL), există mai multe litigii în instanțele din Moldova și de peste hotare.



Oportunitati