Circa un milion de lei a plătit Primăria pentru autobuzul ce a avariat 15 automobile

shadow
Joi, 09.12.2021 11:56   7249
Autobuzul de model VDL, care a tamponat 15 autovehicule parcate pe strada Vasile Alecsandri din Chișinău, face parte dintr-un lot de 40 autobuze cu parcurs, procurate de a autoritățile municipale în vara acestui an.

Conform informațiilor preliminare, autobuzul s-ar fi urnit din loc din cauza cedării fie a mecanismelor propriu-zise de la roți, fie a frânei de mână. Cauza reală urmează a fi stabilită în urma unei investigații efectuate de specialiști, însă șoferul dă asigurări că a inclus frâna de mână.

Ion Ceban: Toate autobuzele au fost verificate tehnic

Autobuzul de model VDL face parte din cele două loturi de 40 de autobuze rulate de Model VDL achiziționate din Olanda, în vara acestui an, de către întreprinderea municipală Parcul Urban de Autobuze (PUA), pe banii alocați de Consiliul Municipal Chișinău.

În august 2021, la prezentarea unui lot de 9 autobuze de acest model, Ion Ceban, primar al general al municipiului Chișinău, afirma că „toate unitățile de transport vor fi puse pe rute doar după o verificare și testare minuțioasă a stării tehnice”.

„Până la sfârșitul anului vom avea pe străzile capitalei, în total, 58 de autobuze cu parcurs achiziționate din Norvegia și Olanda”, declara Ceban.

Însăși procedura de achizițe a autobuzelor rulate, inclusiv și din acest lot, a avut loc cu o serie de încălcări, remarcate de specialiștii în achiziții publice.

Costul unui autobuz produs în 2012 – 44.050 de euro

Astfel, după o procedură de achiziții publice ce apare pe Mtender, pentru autobuze cu parcurs, în valoarea totală de 50 milioane lei, tenderul propriu-zis a unităților de transport s-a făcut în afara sistemului și nu găsești o informație publică.

Portalul revizia.md susține, în baza datelor oferite de autorități, că în adresa autorității contractante au parvenit oferte pentru 106 autobuze de la 11 operatori economic din țară și de peste hotare.

„Conform proceselor verbale din 3 și 11 iunie 2021, a fost examinată și desemnată câștigătoare oferta depusă de operatorul economic Andriys Consulting AB din Suedia, pentru achiziționarea a 4 autobuze Volvo 8700 B12 BLE Diesel City Buses și 14 autobuze MAN A26 Lion City, cu valoarea totală de 561.000 euro. În rezultat, a fost încheiat contractul nr. 57 din 11.06.2021”, scrie revizia.md.

Același portal scrie că în cazul altei proceduri a fost examinată și desemnată câștigătoare „oferta depusă de operatorul economic „VDL Bus and Coach” BV din Olanda, pentru achiziționare a 36 de autobuze VDL Citea XLE-145/310 și 4 autobuze VDL SLE-129/310, cu valoarea totală de 1.762.000 euro”.

Advertisement

Astfel, prețul unui autobus VDL a fost de 44.050 euro, din care 3.800 de euro sunt costuri de livrare. Practic, un autobus a costat bugetul Chișinăul peste 900.000 lei la momentul achiziției.

Din procesul-verbal rezultă că operatorul economic urmează să efectueze verificarea tehnică a tuturor autobuzelor și să înlăture neajunsurile depistate înainte de livrare.

„Astfel, vânzătorul este responsabil pentru înlăturarea oricăror defecțiuni sau defecte ale părților principale ale transmisiei, sistemului pneumatic și electric, repararea sistemului de aer condiționat sau de încălzire, în caz de necesitate, înlocuirea parbrizelor sau geamurilor stricate, anvelopelor uzate, înlocuirea filtrelor, uleiului etc.”, scrie revizia.md.

Cu toate acestea, Parcul Urban de Autobuze a inițiat deja proceduri de achiziței a unor piese de schimb, inclusiv pentru frână.

Autobuze cu parcurs de 500.000 de kilometri de la o mică firmă din Olanda

Autobuzele VDL au fost livrate de „VDL Bus and Coach” BV – o mică firmă olandeză, cu o cifră anuală de afaceri de 48 milioane de dolari și doar 60 de angajați.

Datele publice arată că autobuzele au fost înregistrate pentru prima oară în anul 2012 și au un parcurs între 457.000 și 526.000 kilometri. Respectiv, 10 autobuze depășesc limita de 500.000 km parcurși, inidicată ca cerință de autoritatea contractantă.

Actele de recepție ale autobuzele VDL arată că ele au fost livrate cu unele neajunsuri: de la lipsa stingătoarelor sau a cricului, la defecțiuni tehnice lа caroseria interioară. În plus, autobuzele sunt dotate cu motor DAF PR228U1 9.2 M3 și au norma de poluare Euro 5.

Riscurile procedurii de achiziție de autobuze cu parcurs

Olga Diaconu specialistă în achiziții publice susține că avantajul vizibil, pe care a mizat autoritatea contractantă la derularea acestei achiziții, a fost prețul mult mai mic decât în cazul procurării autobuzelor noi.

Un autobuz nou de model Isuzu a costat municipalitatea circa 2,7 milioane de lei, adică de trei ori mai scump decât un automobil vechi de aproape 10 ani adus din Olanda.

„Pe de altă parte, achiziția de autobuze cu parcurs presupune și niște riscuri și costuri suplimentare asumate de autoritatea contractantă pentru reparația și întreținerea autobuzelor. În plus, nu se cunoaște cât timp autobuzele procurate vor fi funcționale, având în vedere că ele au fost deja exploatate pe o durată de 10 ani”, constată Olga Diaconu.

În plus, autobuzele livrate au unele defecțiuni pe care, conform contractului, vânzătorul ar fi trebuit să le remedieze până la livrare. În plus, sunt și fără termen de garanție, iar autoritatea contractantă nu are pârghii de a solicita înlăturarea defecțiunilor.

Experta mai susține că, spre deosebire de achizițiile publice care se desfășoară conform procedurilor prevăzute în Legea 131/2015, unde autoritatea contractantă poate reține garanția de bună execuție și încasa penalități, suspenda plata sau sancționa operatorul economic pentru neconformități, aceste pârghii lipsesc în procedura de achiziție a autobuzelor cu parcurs.

Respectiv, municipalitatea va fi nevoită să înlăture defecțiunile constatate pe cheltuială proprie. Lipsa termenului de garanție presupune că toate reparațiile necesare pe parcursul exploatării vor fi, la fel, suportate de municipalitate. Un alt dezavantaj ține de impactul negativ al acestor autobuze asupra mediului, care este mai mare decât pentru autobuzele noi.

Subvenții de circa 660 milioane lei

De notat că, în acest an, Parcul Urban de Autobuze ar urma să beneficieze de subvenții de circa 660 milioane lei de la bugetul capitalei sau circa 13% din toate cheltuielile. Astfel, compania va fi practic cel mai mare beneficiar de subvenții.

Totodată, volumul subvențiilor este de aproape cinci ori mai mult decât anul trecut.

Această creștere semnificativă se datorează alocațiilor de circa 270 milioane lei pentru procurarea de noi autobuze, subvențiilor anuale de 148 de milioane lei pentru prestarea serviciului de transport public urban, alocațiilor de 120 de milioane lei pentru asamblarea autobuzelor și a sumei de 50 milioane lei destinate procurării autobuzelor cu parcurs.

La acestea se adaugă și scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată, estimată la 64 milioane lei. Potrivit unei analize efectuate de Consiliul Concurenței, eficiența acestor alocații uriașe este una foarte scăzută.

 ***

 Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati