Creștere spectaculoasă pentru firma de asigurări ce ar fi stat în spatele demiterii conducerii CNPF

shadow
Marţi, 09.11.2021 07:26   2806
În prima jumătate a acestui an, asiguratorii activi de pe piața din Republica Moldova au vândut polițe de asigurare în valoare de 878 milioane lei, în creștere cu 29% față de perioada similară a anului 2020, arată datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Cea mai spectaculoasă evoluție a avut Intact Asigurări Generale, companie care nu a făcut audit extern.

Potrivit datelor CNPF, citate de xprimm.md, compania Asterra Grup conduce clasamentul general, cu o valoare a primelor subscrise de 153,8 milioane lei și o cotă de piață de 17,5%, urmat de austriecii de la Grawe Carat Asigurări care a vândut în primul semestru din 2021 polițe în valoare de 137,3 milioane lei, având o cotă de piață de 15,6%.

Evoluție spectaculoasă pentru Intact Asigurări

Pe locul trei, la mică distanță, se află General Asigurări cu o valoare a primelor subscrise de 133,4 milioane lei și o cotă de piață de 15,2%.

Cea mai semnificativă creștere a valorii primelor subscrise a înregistrat compania Intact Asigurări Generale – de 2,3 ori: de la 28,7 milioane lei în primul semestru al 2020, la 67,3 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2021, ajungând la o cotă de piață de circa 7,7%.

Sursa: xprimm.md

Compania respectivă (în 2020, acționar majoritar era Tomtact Grup SRL cu 73,48%, dar beneficiar al pachetului de peste 51% era Ion Colun) s-a făcut remarcată în acest an și prin conflictul cu administrația CNPF.

Fosta conducere a Autorității de supraveghere a susținut că, în spatele audierilor în Parlament și a deciziei de a demite conducerea CNPF din 9 septembrie 2021, ar fi stat această companie.

„Vreau să vă spun că absolut nu întâmplător și ce s-a întâmplat cu Comisia sau cu noi, cu Bordul, cu managementul sectorial, în ultimele 72 de ore, este ecoul al unei declarații făcute după 20 august. Pentru că, pe 20 august, CNPF a câta oară a luat o decizie vizavi de un participant profesionist al pieței, căruia i s-a prescris „în termen de până la 10 septembrie să-și facă, în sfârșit, temele de acasă”, care are o restanță de circa 4–5 luni, nu a realizat un audit, unica companie care nu a realizat audit, nu are soluții, este în disoluție.

Advertisement

Și atunci aceasta a provocat panică pentru cei conexați la această companie”, a declarat Valeriu Chițan, fostul șef al CNPF în cadrul ședinței Parlamentului.

Pe 20 august 2021, CNPF a prescris companiei Intact Asigurări Generale „să efectueze auditul anual extern obligatoriu și în scop de supraveghere pentru perioada de gestiune aferentă anului 2020 și, în acest sens, prezentarea, în termen de până la 10.09.2021, a setului de documente în vederea aprobării entității de audit și a membrilor echipei entității acesteia”.

Mai adăugăm că votul în Parlament s-a finalizat cu revocarea membrilor Consiliului de administrație al CNPF, iar de atunci activitatea de supraveghere a instituției este practic blocată. Or în două luni instituția nu a adoptat încă nicio decizie, iar de atunci Parlamentul a reușit să numească doar un vicepreședinte.

Compania nu a comentat acuzațiile aduse, de la tribuna Parlamentului, de către Valeriu Chițan. Menționăm că în prezent pe rol în prima instanță, la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție, se află mai litigii în care compania Intact contestă deciziile CNPF.

De exemplu, pe 20 octombrie 2021, CSJ a respins recursul companiei Intact Asigurări, menținând decizia instanței de apel, prin care aceasta a declarat inadmisibilă cererea de anulare a hotărârii CNPF din 12.06.2020 „cu privire la aprobarea Regulamentului privind situațiile financiare specializate ale entităților care desfășoară activitatea de asigurare și/sau reasigurare”.

Asigurările auto continuă să domine piața

Datele CNPF mai arată că la finele primei jumătăți a acestui an din cele 13 companii existente, trei practic nu au mai desfășurat activitate de asigurare (Klassika Asigurări, Auto-Siguranța și Moldova-Astrovaz), iar Garanție SA este în derivă înregistrând o scădere cu 28,7% a valorii primelor de asigurare.

Potrivit xprimm.md, asigurările generale au cea mai mare pondere în portofoliul pieței și au depășit 94,7% din totalul primelor brute subscrise de companiile de asigurări, constituind 832,1 milioane lei.

Pe de altă parte, ponderea asigurărilor de viață în portofoliul pieței a scăzut cu 5,22% pe fondul scăderii primelor brute subscrise față de anul trecut pe acest segment cu 7,8%. Primele brute subscrise din asigurările de viață pentru primul semestru al anului 2021 au constituit 45,82 milioane lei.

Printre tipurile de asigurari, asigurările auto continuă să domine. Valoarea primelor brute subscrise pe acest segment a atins valoarea de 577,06 milioane lei. În timp ce RCA, Carte Verde și CASCO s-au mentinut pe un trend crescător, primele brute subscrise pe RCA au cunoscut o creștere de peste 22% față de anul precedent, pănă la 264 milioane lei.

Conform raportului CNPF, în primul semestru al anului 2021, companiile de asigurare au plătit despagubiri și indemnizații de asigurare în sumă totală de 306,73 milioane lei, în scădere cu 0,29% față de perioada similară a anului precedent (307,63 milioane lei).



Oportunitati