Cea mai mare companie media din Moldova a revenit sub control parlamentar

shadow
Vineri, 05.11.2021 05:42   1920
Cel mai mare holding media din țară (după numărul de angajați), compania Teleradio-Moldova, a revenit sub control parlamentar. Asta după ce, cu votul a 56 de deputați, Parlamentul a aprobat pe 4 noiembrie 2021 un proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale.

Documentul, ce este o inițiativă recentă a unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prevede revenirea sub control parlamentar a furnizorului public național de servicii media.

Teleradio-Moldova trece sub control parlamentar

Până în anul 2019, Compania Teleradio-Moldova a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.

O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii.

Totodată, proiectul de lege stipulează că membrii CA vor fi demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate. Potrivit autorilor, obiectivul primordial al acestei proiect de lege este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania „Teleradio-Moldova”.

Proiectul de lege, promovat în mare grabă, a stârnit critici atât din partea opoziției parlamentare, cât și a unor organizații media locale și internaționale. Potrivit media-azi.md, și Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU/UER) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la proiect.

Advertisement

Într-o scrisoare deschisă adresată președintei Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, directorul general al UER, Noel Curran, susține că proiectul „are potențialul de a duce la subordonarea politică a organelor de conducere și supraveghere ale TRM și amestecul direct în politica sa editorială”.

„De asemenea, suntem preocupați de timpul excepțional de scurt, prevăzut pentru dezbaterea publică a acestor schimbări importante aduse cadrului legal și aparenta lipsă a unei consultări potrivite”, a scris Noel Curran.

Peste 600 de angajați

Compania Teleradio-Moldova include; două posturi de televiziune – Moldova 1 și Moldova 2, trei posturi de radio – Radio Moldova, Radio Moldova Tineret și Radio Muzical, studioul Telefilm-Chișinău și alte subdiviziuni.

Potrivit raportului anual, la finele anului 2020 compania avea 621 de angajați, de două ori și ceva mai mult decât holdingul media al lui Vladimir Plahotniuc, care include cel puțin patru posturi TV și două posturi radio.

Este adevărat că, față de anul 2018, numărul oficial al angajaților s-a redus cu o sută.

Subvenții de 126 milioane lei, de la bugetul de stat

Teleradio-Moldova activează, în special, din contul banilor publici. Astfel, anul trecut 92,4% din toate veniturile companiei au fost subvenții de la bugetul de stat. Potrivit rapoartelor, în 2020 Teleradio-Moldova a primit o subvenție de 126,26 milioane lei, cu aproape patru milioane lei mai mult ca în 2019.

Doar 7,6% sau 10,42 milioane lei constituie veniturile acumulate din serviciile prestate, cu aproximativ 442.000 de lei mai mult ca în 2019.

Din veniturile acumulate, circa 4,5 milioane lei au fost din colaborări, servicii de difuzare a materialelor informaționale, publicitate (inclusiv electorală - circa 2,1 milioane lei). Alte aproximativ 3,8 milioane lei au fost încasări din „subvenții ale entităților cu proprietate publică”, potrivit Teleradio-Moldova.

Datele oficiale mai arată că anul trecut compania a raportat cheltuieli de 128,6 milioane lei, din care 54,7% sau 70,36 milioane lei au fost cheltuieli de personal, din care circa 55 milioane lei au fost pentru remunerarea muncii.

Pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor (locațiune, utilități, pază etc) au fost direcționate 29,5% sau circa 38 milioane lei, iar alte 9,6 milioane lei au fost cheltuite pentru procurarea mașinilor și utilajelor.



Oportunitati