Cine este Vitalie Lemne, candidatul la funcția de Vicepreședinte al CNPF

shadow
Joi, 07.10.2021 05:17   3809
Vitalie Lemne este candidatul la funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

El a fost prezentat, pe 6 octombrie, membrilor Comisiei economie, buget și finanțe. Candidatura lui Lemne va fi propusă spre aprobare în plenul Parlamentului.

Șef al Departamentului Credite în cadrul Eximbank

Potrivit unui comunicat al Paramentului, Vitalie Lemne are experiență în sectorul bancar, începând cu munca în sucursală și până la funcții manageriale la centrala băncii. De asemenea, deține experiență de activitate în sectorul real al economiei.

În prezent, Vitalie Lemne este șef al Departamentului Credite în cadrul Eximbank Intesa Sanpaolo, funcție pe care o ocupă de șase ani.

Anterior a fost manager coordonator relații corporative la Moldova Agroindbank și director financiar la compania Bio Alianța SRL.

Trei probleme de bază ale pieței financiare

Candidatul a punctat trei probleme de bază ale pieței financiare.

Advertisement

În opinia sa, una din ele este problema structurii acționariatului companiilor de asigurări.

Potrivit spuselor sale, în acest segment CNPF trebuie să acționeze ca o bancă centrală și să vegheze strict transparența acționariatului și beneficiarului final. De asemenea, a fost evidențiată situația companiilor de microfinanțare, care au creșteri de venituri, profituri exorbitante, dar supraîndatorează clienții.

Potrivit candidatului, pe piața de capital este necesară preluarea modelelor funcționale din alte state și aplicarea acestora la nivel local. Vitalie Lemne crede că piața de capital nu a fost valorificată, dar are mari șanse pentru dezvoltare.

Amintim că, deja de aproape o lună de zile, activitatea CNPF a fost blocată, după ce în cadrul ședinței Parlamentului din 9 septembrie anul curent, membrii Consiliului de administrație al Comisiei au fost revocați în corpore.

Conducerea CNPF a fost acuzată că a aprobat, direct sau tacit, tranzacții care au dus la devalizarea companiilor de asigurări, iar situația în acest domeniu s-ar fi agravat pe parcursul ultimilor ani, în special în perioada pandemiei.

Totodata, conducerea CNPF a fost învinuită pentru faptul că nu face ordine pe piața de creditare nebancară, unde diverse companii practică clauze contractuale abuzive, dobânzi exuberante și pentru că a admis îndatorarea populatiei la organizațiile de creditare nebancară.

Conducerea CNPF a respins acuzațiile, susținând că, din contra, a făcut tot ce i-a stat în puteri și ce îi permite legislația pentru a supraveghea sectorul financiar nebancar.



Oportunitati