Șeful suspendat al Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo a fost reținut

shadow
Marţi, 05.10.2021 21:09   1137
Șeful suspendat al Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara de 5 octombrie pentru 72 de ore, fiind escortat de angajații SIS la izolatorul poliției.

Victor Furtună, procurorul de cauză, a menționat că acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în dosarul pornit pe patru capete de acuzare: abuz de serviciu, exces și depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

Acuzat de corupere pasivă și abuz în serviciu

Procurorul a negat informația privind reținerea soției lui Stoianoglo. Acesta a precizat că au fost efectuate percheziții în biroul de serviciu al șefului suspendat al PG. Ulterior au fost percheziții la domiciliul lui.

Potrivit lui Viorel Furtună, la expirarea celor 72 de ore, se va decide asupra solicitării măsurii preventive de arestare.

Fiind întrebat de jurnaliști cine ar sta în spatele reținerii sale, Alexandr Stoianoglo a declarat că reținerea sa este o răzbunare la nivel înalt.

Amintim că membrii Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-au întrunit în dimineața zile de 5 octombrie în ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică față de activitatea lui Stoianoglo de pe timpul când a deținut funcția de deputat, dar și față de activitatea sa în calitate de procuror general. Stoianoglo era acuzat de corupere pasivă și abuz în serviciu.

Advertisement

Lilian Carp susține că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al Comisiei parlamentare, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul.

Suspiciuni de plata a 5,5 milioane de dolari

De asemenea, Carp a făcut trimitere și la o investigație publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se susținea că Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo 5,5 milioane de dolari pentru eliberarea sa.

În anchetă se făcea trimitere și la declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, potrivit căreia Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii din Ucraina, care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB). Acest lucru a fost însă contestat de Platon.

Lui Stoianoglo i s-a reproșat și faptul că Procuratura Generală a dispus achitarea unei indemnizații de 270.000 de lei fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani.

Cine iar putea locul

Procurorul, desemnat de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp, a decis foarte operativ pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

La scurt timp după ce ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat despre suspendarea din funcția de procuror general și pornirea unei anchete penale pe numele său, Alexandr Stoianoglo a transmis printr-un comunicat de presă că va susține o conferință, dar nu a mai reușit să o facă.

Tot în seara zilei de marți, 5 octombrie, CSP întrunit într-o nouă ședință extraordinară, nu a reușit să aleagă un procuror general interimar după suspendarea lui Alexandr Stoianoglo, din lipsă de cvorum.  Așa că CSP se va convoca din nou pe 6 octombrie la ora 10.00.

Potrivit unor surse, interimatul va fi asigurat de Dumitru Robu, care și în 2019 a exercitat funcția de procuror general interimar al Republicii Moldova.



Oportunitati