Dacă nu-i putem demite, îi comasăm. Reforme prin crearea unui nou megaregulator

shadow
Marţi, 05.10.2021 05:30   1374
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o singură instituție – Autoritatea de Reglementare și Reforme, a anunțat deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, cele două instituții cruciale pentru buna funcționare a unei economii de piață sunt ineficiente și neproductive.

Motivul: sunt ineficiente

„Consiliul Concurenței ... există din anul 2007 și nu a produs nici un dosar de rezonanță, pe când sarcina lui este una importantă - a proteja concurența, a asigura condiții echitabile pe piață, a penaliza monopolurile și cartelurile. Inacțiunea Consiliului Concurenței îl costă pe fiecare cetățean, care achită prețuri exagerate la bunuri și servicii”, susține deputatul PAS.

„ANRE are un buget anual de 85 milioane lei (2021) și are o sarcină la fel de importantă: să asigure ordine și predictibilitate pe piața energetică. Nici această instituție nu produce rezultate, an de an. Prea des, ANRE a fost văzută acționând politic atunci când nu era cazul și acoperindu-se cu independența, atunci când erau obligați să apere interesul public. Inacțiunea ANRE costă cetățenii și antreprenorii, care achită tarife și prețuri exagerate la resursele energetice”, mai afirmă Dumitru Alaiba.

Potrivit parlamentarului, așa nu mai poate continua, pentru că prea des cele două instituții au pasat responsabilitatea de la una la alta.

Advertisement

Modele europene

În acest sens, el menționează modelul Estoniei, unde un asemenea aranjament instituțional funcționează din anul 2008. „Cu doar trei directori (față de 5 la ANRE și 5 la Consiliul Concurenței, în cazul Moldovei), este asigurată o reglementare sectorială eficientă și o protecție calitativă a concurenței de pe piață. Dacă acest model poate funcționa în Estonia, el poate funcționa în Moldova”, afirmă Alaiba.

Potrivit deputatului, după această reformă va apărea o instituție puternică, eficientă și independentă, iar procesele ar urma să fie realizate operativ până la finele anului. Astfel, în următoarele două săptămâni ar urma să fie finalizate propunerile de modificare a legislației în acest scop.

De notat că, anterior, s-a dorit o schimbare rapidă a conducerii ANRE, fiind operate în grabă modificări în legislație, care să permită un astfel de pas. Acțiunea, însă, a provocat critici dure din parte instituțiilor europene, dar și a experților locali.

„O autoritate națională de reglementare independentă este una dintre pietrele de temelie ale acquis-ului Comunității Energetice. Adoptarea acestor amendamente ar priva sectorul energetic al Republicii Moldovei de progresele înregistrate în ultimii ani. Acest lucru este deosebit de adevărat acum, când Moldova trebuie să găsească puterea instituțională pentru a face față provocărilor din sectoarele de gaze naturale și energie electrică și de a deveni parte a pieței energetice Europene”, susținea anterior Secretariatul Comunității Energetice.

În opinia lui Victor Parlicov, fost director general al ANRE, dacă se dorește efectuarea unei evaluări și responsabilizări a conducerii Agenției, ea poate fi făcută doar cu stabilirea unor criterii de perforfmanță clare, așa cum este în cazul Băncii Naționale a Moldovei, care are în lege un criteriu de performanță – țintirea inflației.

Mai adăugăm că, deja de câțiva ani, este inițiat un proces treptat de creare a unui megaregulator pe piața financiară, prin transferul de responsabilitate și control al unor domenii de la CNPF la Banca Națională.



Oportunitati