Anularea plafonării taxelor locale provoacă îngrijorare în rândul comunității de business

shadow
Sâmbătă, 25.09.2021 07:09   875
Comunitatea de business, reprezentată de Camera Americană de Comerț din Moldova (AMCHAM), și-a exprimat îngrijorarea vizavi de Hotărârea Curții Constituționale nr.27 din 14 septembrie 2021, urmare a căreia se declară neconstituționale prevederile articolului VII punctele 78-87 din Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte normative.

E vorba de o lege prin care, la finele anului trecut Parlamentul, la propunerea Guvernului, s-au impus cote maxime pentru taxele locale, adică s-a plafonat mărimea acestora.

„Întreaga comunitatea de afaceri a salutat inițiativa Ministerului Finanțelor de plafonare a taxelor locale, prezentată în cadrul consultărilor publice a documentului de Politica fiscal-vamală pentru anul 2021. De mulți ani, această plafonare se prezintă drept un imperativ în procesul de planificare economică a activității antreprenorilor pe termen mediu, dar și o practică aplicată de majoritatea statelor europene care sunt semnatare, similar Republicii Moldova, a Cartei europene a autonomiei locale”, se arată în declarația Amcham Moldova după decizia Curții Constituționale. 

Potrivit Amcham, în situația pandemiei generale de COVID-19 „taxele locale, deseori disproporționate, neuniforme și excesiv de mari, ar putea să reprezinte, pentru unele categorii de agenți economici, povară financiară cea mai mare din volumul taxelor achitate, acestea fiind fixe și urmând a fi achitate indiferent de activitatea companiei sau staționarea acesteia din motive externe”.

Advertisement

În opinia celor de la Amcham, în Moldova „previzibilitatea deciziilor autorităților, fie ele centrale sau locale, este un imperativ în garantarea unui sistem fiscal corect și echitabil, un sistem fiscal ce predispune la conformare voluntară”.

Comunitatea AmCham Moldova rămâne a fi încrezută în aceea că elaborarea unei metodologii clare, corecte și previzibile a modului în care sunt fixate taxele, în special cele locale, este o cale corectă de urmat pentru un stat dornic să ajungă la un grad de maturitate economică și politică în termeni proximi.

Curtea Constituțională a declarat, pe 14 septembrie, neconstituționale unele prevederi din Legea nr.257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte normative.

Judecătorii constituționali au stabilit că autoritățile locale sunt în drept să mărească unele taxe locale, în momentul oportun, într-un cuantum mai mare decât cel stabilit de lege.

Judecătorii Curții au verificat dacă prevederile legii sus-numite respectă prevederile Constituției, prin prisma a doua aspecte: (I) lipsa unei consultări efective și reale cu autoritățile publice locale și asociațiile reprezentative ale acestora și (II) încălcarea autonomiei locale prin introducerea cotelor maxime pentru taxele locale.

Curtea Constituțională a considerat că impunerea cotelor maxime generale pentru taxele locale tuturor unităților administrativ-teritoriale, fără a se ține cont de situația economică și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz, ar putea dovedi inefectivă.

Menționăm că o analiză a taxelor locale stabilite de autorități a arătat o variație semnificativă a mărimii acestora în dependență de localități.

De exemplu, la Ungheni taxa aplicată unităților comerciale și/sau de prestări servicii pentru comercializarea combustibilului (benzinării) era de 20.000 lei, la Chișinău  - de 50.000 de lei, la Strășeni - de 53.000 de lei, iar la Orhei - 73.000 lei. Adică diferența poate fi de 2-3 ori.



Oportunitati