Cu sprijinul PAC II, fiecare dolar investit în consultanță a generat exporturi de 5,4 dolari

shadow
Marţi, 27.07.2021 11:24   974
Sprijinirea agenților economici din Moldova orientați la export, prin facilitarea accesului la finanțarea serviciilor de consultanță pentru sporirea competitivității, a fost una dintre prioritățile Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II), finanțat de Banca Mondială în perioada 2016-2021.

Drept rezultat, fiecare dolar investit în servicii de consultanță a generat exporturi în sumă de 5,4 dolari, iar cifra totală a exporturilor înregistrată de beneficiarii proiectului a atins valoarea de peste 33,61 de milioane de dolari.

În cei șase ani de derulare a proiectului, 267 de IMM-uri au beneficiat de asistență financiară nerambursabilă în mărime de 50% din valoarea proiectului de îmbunătățire a afacerii, pentru a-și valorifica produsele sau a lansa altele noi, a găsi piețe sau clienți noi sau pentru alte obiective legate de creșterea competitivității pe piețele externe de desfacere.

Printre beneficiari se numără producători din sectorul alimentar și băuturi (79), manufacturi (56), afaceri în domeniul serviciilor (50), afaceri în domeniul agriculturii (27), producători de textile, îmbrăcăminte și încălțăminte (26), precum și tehnologii informaționale (20) și producători de produse electronice și mecanice (9).

„Succesul majorării exporturilor se datorează canalizării investițiilor în măsuri menite să îmbunătățească afacerile. Cei mai mulți beneficiari, circa 50% din IMM-urile participante, au înțeles că pe lângă un produs de calitate, e nevoie și de un marketing profesionist și, respectiv, au acordat prioritate serviciilor de marketing și promovare”, spune Aureliu Casian, directorul executiv al Proiectului Ameliorarea Competitivității.

Advertisement

Un alt serviciu cu impact major asupra exporturilor, pe care au dorit să-l dezvolte IMM-urile este implementarea sistemelor de management a calității, precum ISO 9001, ISO 22000 sau HACCP și instruirea personalului, a subliniat Aureliu Casian. Servicii de consultanță în aceste domenii au contractat 13% din întreprinderile beneficiare. Pe locul trei și patru după importanță se plasează digitizarea proceselor informaționale și îmbunătățirea managementului afacerii.

Măsurile de consultanță întreprinse au fost valorificate într-un șir de rezultate pozitive, cum ar fi sporirea exporturilor în țările Uniunii Europene. Livrările de mărfuri către această grupă de state au înregistrat o creștere de 16,5% și au contribuit cu 10,4 p.p. la evoluția exporturilor. Exporturile spre țările CSI s-au majorat cu 7,3% și, deținând o pondere de 15,7% din total, au contribuit pozitiv la evoluția exporturilor cu 1,2 p.p.

În cadrul PAC II, cele mai mari cifre la exporturi s-au înregistrat în următoarele țări: România, cu valoare de aproape 9.4 milioane de dolari, Germania (mai mult de 8.3 de milioane de dolari), Marea Britanie (circa 30,66 milioane de dolari), Rusia (1,65 milioane de dolari) și Italia (1.53 milioane de dolari). La fel, printre alte piețe de desfacere unde beneficiarii proiectului au reușit să exporte se numără China, Franța, Polonia, SUA, Canada, Cehia, Japonia, Danemarca, Turcia, și chiar Vietnam, sau țări de pe continentul African.

Cel mai exportat produs al beneficiarilor PAC II este vinul. Alte produse moldovenești cu rată mare de export sunt semințele de floarea soarelui, mierea, băuturile nealcoolice, cireșele, vișinele, merele, uleiul de floarea soarelui, hainele pentru femei, produse cosmetice, haine tricotate, servicii de călătorie, jocurile video, IT ș.a.

Proiectul Ameliorarea Competitivității II are trei componente – asistență autorităților în îmbunătățirea mediului de afaceri; componenta de granturi pentru companiile orientate la export și linia de credite pentru exportatori.

Mai multe detalii aflați pe www.uipac.md



Oportunitati