Continuă lupta pentru două imobile din centrul Capitalei

shadow
Luni, 19.04.2021 13:54   507
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a depus la Curtea Supremă de Justiție un recurs în anulare prin care solicită casarea încheierilor judecătorilor de instrucție care i-au permis lui Veaceslav Platon să intre în posesia a două imobile din centrul capitalei.

Este vorba despre ”Casa Modei”, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 182 și fosta clădire a companiei de asigurări ASITO de pe bd. Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucție, au fost transmise în posesia și folosința companiilor, al cărui beneficiar efectiv este cetățeanul Veaceslav Platon.

Recursul în anulare este motivat prin violarea, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dreptului de proprietate al SRL Continental Business Invest și SRL SCM Development Mol - încălcare, care, potrivit Procurorului General, în caz că nu va fi corectată, poate duce la condamnarea Republicii Moldova la CtEDO.

În această ordine de idei, Procurorul General menționează că erorile grave de drept, admise prin încheierile magistraților, nu pot fi corectate decât prin anularea lor.

Advertisement

Amintim că, acțiunile Procurorului General survin ca urmare a examinării plângerilor depuse de Vladimir Russu, care reclama faptul deposedării ilegale de cele două imobile.

Constatând interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale de către PCCOCS care a intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate, la 6 aprilie 2021, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanțele emise anterior de procuratura specializată, restabilind drepturile și dispunând restituirea de către Veaceslav Platon a celor două imobile proprietarului Vladimir Russu.

Amintim că, la finele lunii martie 2021, Vladimir Russu l-a acuzat pe Veaceslav Platon de „atac raider”. Atunci Russu declara, că prin decizii judecătorești, cele două bunuri imobile au fost oferite „pentru păstrare și folosință” controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

În replică, Platon a declarat că cele două bunuri imobile ar reprezenta „activele pe care Plahotniuc, prin partenerul său, Vladimir Russu, a încercat să le legalizeze”.

Vladimir Russu deține grupul Accent, iar în 2017 a vândut „Casa Albă”, un imobil impunător dintr-un cartier de lux din Capitală, unei firme cipriote reprezentată de Iurie Luncașu – un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova.Oportunitati