Capcana de la Cuciurgan pentru furnizorii mici de energie electrică în Moldova

shadow
Joi, 08.04.2021 06:32   1600
Eliminarea din procesul de achiziții de energie electrică a companiei Energocom (acționar 100% statul) pare a fi o veste bună pentru sectorul energetic al Republicii Moldova, însă acest lucru bate cu ricoșeu în furnizorii mici, care s-ar putea ruina, ceea ce ar putea pune cruce pe procesul de liberalizare a pieței.

Din 1 aprilie 2021, furnizorii de energie Premier Energy și FEE Nord au semnat contracte de livrare a curentului pentru o perioadă de un an cu Centrala de la Cuciurgan (Moldavskaia GRES), controlată de gigantul rus Inter RAO UES. 

Se întâmplă după ce, mai mulți ani compania, Energocom a jucat rolul de trader la importul din Ucraina și achiziția de energie de la Centrala de la Cuciurgan, ca ulterior energia să fie vândută tuturor furnizorilor la același preț, cu aplicarea unui comision mic de intermediere. Excluderea intermediarului, însă, a lăsat fără energie așa numiții furnizori de alternativă, apăruți în urma liberalizării pieței. 

Capcană pentru furnizori de alternativă

Numărul lor este de aproape 40 de agenți economici, în realitate fiind activi cinci-șase furnizori, care asigură cu energie câteva sute de companii și instituții publice. Aceștia afirmă că centrala din stânga Nistrului refuză să semneze contracte directe cu ei. Asta în timp ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a cerut furnizorilor, pe data de 4 aprilie, să aibă contracte semnate până pe 7 aprilie, se precizează într-o scrisoare care a intrat și în posesia Mold-Street.com.

În același document, trimis pe adresa celor cinci companii, regulatorul mai atenționează că în lipsa contractelor de procurare a energiei sau în cazul în care contractele nu asigură balanța electroenergetică „există riscul suspendării de către ANRE a licenței de activitate”.

 

ANRE susține că a pus umărul la stabilirea relațiilor între producător și furnizori. Într-o altă scrisoare trimisă către centrala de la Cuciurgan, autoritatea cere tratament egal a tuturor jucătorilor de pe piață și neadmiterea discriminării. 

Până la data publicării materialului, însă, nimeni dintre furnizorii de alternativă nu a reușit să se înțeleagă cu generatorul de energie din stânga Nistrului.

În aceste condiții, unica sursă de energie electrică rămâne Ucraina. Doar că și aici avem blocaj, drept motiv fiind invocată imposibilitatea de a asigura livrările conform graficelor de consum din Republica Moldova. 

Argumentul, însă, este lipsit de temei în viziunea ucrainenilor. Pe 23 martie, Ukrenergo, operatorul sistemului de transport al energie din Ucraina, informa Moldelectrica, transportatorul din Republica Moldova, că este gata să asigure o livrare echilibrată, în funcţie de necesităţi. 

Asigurarea echilibrului este gata să o garanteze și Moldelectrica, dar nu înainte ca ANRE să emită o dispoziție în acest sens.

Advertisement

„Dacă ANRE nu se implică pentru a găsi o soluție, asta înseamnă anularea liberalizării pieței energiei electrice”, a declarat pentru Mold-Street.com Ghenadi Dimov, directorul Moldelectrica. 

Acesta amintește că, potrivit angajamentelor față de Comuniatea Energetică Europeană, Republica Moldova trebuie să implementeze mecanismul de echilibrare a energiei până la 1 octombrie. Dimov, însă, crede că ANRE poate lua o decizie pe termen scurt, prin care să mandateze Moldelectrica să soluționeze problema operatorilor de alternativă. 

ANRE: nimeni nu anulează liberalizare pieței 

Solicitat de Mold-Street.com, directorul ANRE Octavian Calmîc a declarat că scrisoarea a fost interpretată eronat de furnizori și că nimeni nu încearcă să le suspende activitatea. „Prin aceasta ne-am dorit să vedem la ce etapă de negocieri sunt operatorii”, ne-a declarat Calmâc. El a precizat că pentru vineri, 9 aprilie, a fost convocată o videoconferință cu toți furnizorii mici, reprezentanți ai centralei de la Cuciurgan și Moldelectrica pentru a găsi o soluție. Potrivit lui Calmîc, există două soluții – fie ANRE obligă centrala de la Cuciurgan să vândă energie proprie, fie asigură echilibrul curentului importat din Ucraina. 

Octavian Calmîc, însă, nu este sigur că producătorul din regiunea transnistreană este gata să vândă furnizorilor mici energia la prețul la care o cumpără operatorii de bază Premier Energy și Fee Nord – 53,5 USD pentru o mie de kilowați. Un preț majorat pentru cei mici, însă, poate fi echivalent cu încetarea activității. Acest lucru ar însemna și majorarea tarifelor și, respectiv, pierderea clienților, care vor fi tentați să revină la operatorul de bază.

Cui îi este convenabilă situația de pe piață?

Cei care ar avea de câştigat din urma mişcărilor tectonice de pe piaţa energiei electrice sunt furnizorii Premier Energy și compania de stat FEE Nord. După o eventuală cedare a companiilor mici, sute de consumatori mari vor fi puși în situația de a reveni la operatorii de ultimă opțiune. 

FEE Nord, de exemplu, a preluat deja livrările către producătorul de ciment de la Rezina, cel mai mare consumator de energie electrică din Republica Moldova, a declarat pentru Mold-Street.com, Ștefan Birău, directorul general Lafarge Moldova. Până acum compania era asigurată cu lumină de Energocom.

Are de câștigat și Premier Energy. La acest furnizor pot reveni sute de clienți plecați în ultimii doi ani la furnizorii de de alternativă. Printre aceștia se numără Orhei-Vit, Glass Container Company, Aeroportul International Chișinău, Fabrica Ionel, dar și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Expert: Cuciurganul deține o poziție dominantă pe piață

Ion Muntean, expert în energetică de la IDIS Viitorul, afirmă că dispariția intermediarului Energocom de pe piață implică schimbări pozitive pentru piață, dar și limitează din oferta furnizorilor mici, aceștia fiind constrânși să identifice individual capacități de balansare. Acest lucru este foarte dificil și ar putea avea ca și consecință eliminarea furnizorilor mici de energie de pe piață. Potrivit lui, în conjunctura actuală, liberalizare autentică a pieței de energie electrică nu este posibilă. În primul din cauza poziției dominante a Centralei de la Cuciurgan. 

O altă problemă în calea liberalizării o reprezintă insuficiența capacităților de furnizare și balansare a sistemului electroenergetic, fie la nivel local fie de import, fapt ce consolidează poziția dominantă a producătorului din regiunea transnistreană, controlat de compania de stat din Rusia.

Ion Muntean afirmă că, având în vedere cota mică de piață a furnizorilor de alternativă, această schimbare nu va avea un impact semnificativ asupra pieței, mai ales în situația în care sursa principală de energie rămâne aceeași (Centrala de la Cuciurgan, cu aproximativ 80%), iar toți actorii mai degrabă simulau funcționarea unei piețe liberalizate.

Următorii pași ar fi clarificarea pe platforma Comunității Energetice a problemelor legate de accesul pe piață a furnizorilor din Ucraina. La fel, este necesar de urgentat interconectarea sistemului electroenergetic cu România, care are potențial atât pentru balansare cât și pentru furnizare a energiei electrice. Doar după soluționarea acestor probleme vor exista toate premisele reale de liberalizare a pieței de energie electrică în Republica Moldova, a punctat expertul.

...

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati