[VIDEO] Moldova a respins solicitarea de azil politic pentru judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus

shadow
Sâmbătă, 13.03.2021 11:12   864
Scandalosul judecător ucrainean Nikolai Ceaus, suspectat de luare de mită în Ucraina în proporții mari și care se ascunde în Chișinău din anul 2016, a primit un refuz definitiv la solicitarea de a beneficia de azil politic în Republica Moldova.

Această decizie a fost luată la 3 martie 2021 de către Colegiul de litigii civile, comerciale și administrative al Curții Supreme de Justiție a Moldovei.

”Se respinge cererea depusă de către Ceaus Nikolai și avocatul Iulian Balan, în interesele lui Nicolai Ceaus, privind suspendarea actului emis de către Președintele Republicii Moldova din 12 octombrie 2017 cu nr. 06/5-01-163 și suspendarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 28 octombrie 2020 până la examinarea recursului, în cauza de contencios administrativ la cererea de chemare în judecată înaintată de Ceaus Nikolai împotriva Președinției Republicii Moldova, Aparatul Președintelui Republicii Moldova cu privire la constatarea netemeiniciei refuzului cu privire la acordarea azilului politic și obligarea Președintelui Republicii Moldova să acorde azil politic cetățeanului Ucrainei, Ceaus Nicolai”, se spune în încheierea CSJ, care este finală și nu poate fi supusă vreo unei căi de atac. 

Judecător anti-Maidan

Nikolai Ceaus a fost magistrat la Judecătoria raionului Dnepropetrovsk din Kiev. Organele de anchetă ucrainene afirmă că acesta urma să treacă prin procedura de lustrație, datorită faptului că a participat la judecarea participanților la revolta populară din Piața Maidan a capitalei ucrainene. Judecătorul însă a putut evita procedura cu ajutorul administrației fostului președinte Petro Poroșenko, potrivit anchetatorilor. 

În august 2016 Biroului Național Anticorupție din Ucraina l-a reținut în flagrant delict pe Nikolai Ceaus, în momentul când încasa 150.000 de dolari SUA pentru a pronunța o sentință în favoarea unor inculpați, într-un caz de contrabandă cu droguri.

Advertisement

La 5 septembrie 2016, Parlamentul de la Kiev a aprobat ridicarea imunității lui Ceaus, permițând arestul și urmărirea lui penală.

Însă și de această dată Ceaus e putut evita reținerea, fugind în Republica Moldova, cu traversarea ilegală a frontierei de stat. Potrivit Strana.ua, operațiunea de scăpare a fost organizată în baza unor înțelegeri între Poroșenko și fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc, cu participarea colaboratorilor Serviciului pază de stat al Ucrainei. Judecătorul Ceaus a ajuns la Chișinău la bordul unui avion privat, care nu a fost verificat de către angajații aeroportului din Kiev. 

La 12 septembrie 2016 Ceaus a fost anunțat în căutare națională, iar pe 14 noiembrie în cea internațională.

Răsplată pentru Platon

Surse apropiate anchetei au declarat presei că primirea lui Ceaus în Republica Moldova a fost răspunsul lui Plahotniuc pentru extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon, ambele evenimente având loc la o distanță de timp foarte mică între ele. 

Deoarece trecuse frontiera de stat în mod ilegal, aflarea lui Ceaus în Moldova a fost de asemenea ilegală, și din acest motiv judecătorul s-a predat oficial autorităților moldovene. Președintele de atunci Igor Dodon a refuzat să-i ofere azil politic judecătorului corupt, însă ultimul a contestat decizia într-o instanță de judecată, fiind apărat de un avocat moldovean și altul ucrainean. 

Locuind în Chișinău, Nikolai Ceaus era un vizitator frecvent la sauna Olimpia și se deplasa prin oraș într-un Mercedes negru cu numărul 222. A fost surprins și în Biserica Sfântului Gheorghe. Jurnaliștii au postat și un video cum judecătorul fugitiv se plimbă prin capitală în prezența pazei de corp. 

Bani păstrați în borcan

Ucrainenii l-au memorizat pe judecător mai ales prin modalitatea originală de păstrare a banilor: Ceaus a ascuns o parte din banii primiți din mită într-un borcan pentru murături. Imaginile cu borcanul în care erau înghesuite bancnote de câte o sută de dolari, confiscate în timpul percheziției, au devenit un adevțrat hit pe rețelele de socializare. 

Dacă va fi condamnat pentru acte de corupție, Nikolai Ceaus riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare. 

Oportunitati