Cine este beneficiarul proiectului scandalos de edificare a complexului multifuncțional lângă Circ

shadow
Marţi, 02.02.2021 06:15   7375
Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a autorizat în ședința de vineri, 29 ianuarie 2021, construcția unui complex multifuncțional din cinci clădiri – patru blocuri și un centru de afaceri cu 21 de etaje, în regiunea Circului din Chișinău. Beneficiar este un om de afaceri, implicat în mai multe proiecte imobiliare.

Anunțul despre decizia CNMI a fost făcut de Anetta Dabija, fondatoarea Asociației Obștesti „Save Chișinău”, care a spus că documentul prevede construcția a patru blocuri – două de câte 14 etaje, iar altele două – câte 17 etaje. De asemenea, aici ar urma să fie construit și un centru de afaceri cu 21 de etaje.

Cine a autorizat proiectul imobiliar

„Azi la CNMI-ul ilegal, prezidat de Iurie Povar și Ion Ștefăniță, a fost votat acest proiect (au votat împotrivă Vlad Vornic, Sergiu Popovici și Sergiu Tronciu)”, a scris Anetta Dabija, într-o postare la care a atașat și imagini din proiect. 

Potrivit „Save Chișinău”, complexul va fi construit în zona de protecție a unui monument arheologic de importanță națională care include Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, ctitorită în anul 1777, și cimitirul din preajmă.

Decizia a fost criticată dur, atât de către organizațiile neguvernamentale, care au calificat-o drept ilegală, cât și de o serie de politicieni. 

Deputații fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au cerut primarului Capitalei, Ion Ceban, să nu permită construcția acestui complex și au dat vina pentru aceasta pe fostul premier Ion Chicu și ministra Educației în exercițiu Lilia Pogolșa.

Virgiliu Pâslariuc, deputat PAS, susține că Ion Chicu și Lilia Pogolșa au adoptat la finele anului trecut o hotărâre care „a permis schimbarea nejustificată a componenței Consiliului, din el fiind scoși specialiștii notorii în protejarea patrimoniului și incluși lobbiștii marilor companii de construcții”.

Advertisement

Primarul general Ion Ceban a dat asigurări că nu va admite realizarea acestui proiect într-o zonă de protecție a monumentelor de arhitectură națională, așa cum a decis CNMI.

„Primăria Chișinău nu are nici o treabă cu acest Consiliu și cu această decizie. Eu sunt pentru dezvoltarea orașului și a noilor zone ... Dar nu voi admite să se construiască abuziv, în curțile blocurilor de locuit sau în spațiile verzi ale orașului”, a declarat Ceban. Totodată, primarul a cerut demisia consilierului său, Iurie Povar, care este și președintele CNMI.

Cine este beneficiarul

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), beneficiar al proiectului este Tudor Talpă, administrator și proprietar al companiei Urbanconstruct-TT SRL, iar proiectant este firma Altamira condusă și deținută de arhitectul Tamara Gorenco.

Tudor Talpă mai deține alte trei companii, inclusiv una cu o denumire identică - Urbanconstruct SRL.

Pe pagina WEB, compania se laudă că din 2005 a devenit antreprenorul general al companiei Lukoil și a construit peste 300 benzinării în multe țări.

Totodată, firma a fost implicată în mai multe proiecte imobiliare, unele însoțite de scandaluri. Ultimii ani, însă, afacerile nu prea merg.

De exemplu, firma Urbanconstruct SRL, care apare ca proprietar al terenurilor de lângă Circ, unde ar urma să fie edificat complexul, de câțiva ani are doar un singur angajat, iar în 2018-2019 a raportat venituri de 7.000-9.000 de lei pe an.

În schimb Urbanconstruct-TT SRL, după ce în 2017 a avut venituri de 41 milioane lei și profituri de 12,3 milioane lei în 2017, a înregistrat un salt semnificativ în 2018, ajungând la venituri de 211 milioane lei și profituri de 92 milioane lei, dar și 134 de angajați.

În anul 2019, însă, veniturile firmei Urbanconstruct-TT s-au prăbușit la doar 9 milioane lei, compania raportând pierderi de circa 684.000 lei și 87 de angajați.

Proiect respins anterior

De notat că, anul trecut, proiectul a fost respins de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Motivul invocat: „Conceptul propus distruge percepția de ansamblu și unitate funcțională a acestei zone concepute în PUG, ca zonă de agrement și acoperă practic în totalitate vizualizarea din cele mai favorabile puncte de vedere Biserica Sf. Împ. Constantin și Elena, și clădirea Circului dinspre centru și spre centrul orașului, astfel încât valoarea lor istorică ca accente și repere urbanistice se reduce la zero”.

Compania și autorii conceptului nu au reacționat, deocamdată, la criticile aduse de autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale.

 


Oportunitati