Importurile de făină din Ucraina nu permit majorarea prețurilor la grâul local

shadow
Marţi, 19.01.2021 12:40   1719
Tranzacțiile cu grâu alimentar în Republicii Moldova s-au redus semnificativ în ultimele luni și practic nu se mai efectuează operațiuni de import și export. Acest fapt este o consecință a reducerii cu circa 40% a recoltei de grâu, la rândul ei cauzată de secetă.

Un alt factor este prețul pe piață, determinat de ofertă și cerere. Deși în hambare și elevatoare se află canități mari de grâu, inclusiv din recolta anului 2019, proprietarii nu se grăbesc să-l vândă la prețul pe care sunt gata să-l ofere comercianții. Din această situație profită importatorii de făină de grâu din Ucraina.

Piață în stagnare

Astfel, comercianții oferă un preț de circa 4.000-4.200 lei pentru o tonă, în timp ce producătorii vor circa 5.000 de lei pentru o tonă de grâu.

Iurie Rija, directorul Agrofloris-Nord SRL, unul dintre cei mai mari traderi de pe piața cerealelor și oleaginoaselor în Moldova, spune că în prezent s-a creat o situație când toți cei care au grâu în stocuri sunt în așteptarea unor prețuri mai mari.

„Prețul grâului ar putea crește peste câteva luni, dar trebuie de știut că această majorare ar putea să fie sub așteptări. Or, Ucraina și Rusia, cei mai mari jucători din regiune, au strâns recolte bune și anul trecut și dețin în continuare stocuri mari de grâu”, a precizat managerul.

El admite că prețurile la grâu ar putea crește în următoarele luni, cel mai probabil că în lunile de primăvară, dar precizează că această creștere ar putea fi mai mică decât se așteaptă unii.

Advertisement

„Totul depinde și de cum vor evolua lucrurile în regiune, de cursul leului, dar și de condițiile meteo. Or, ploile din decembrie au favorizat dezvoltarea bună a grâului, dar lipsa unui strat de zăpada gros, gerurile ar putea afecta semănăturile”, explică Iurie Rija.

Pe de altă parte, pe piețele internaționale grâul a urcat la începutul acestei săptămâni la un maxim pe șase ani la bursa de la Chicago, circa 246 de dolari pentru o tonă (aproximativ 4.256 lei). În special, după ce a devenit clar că noua sa taxă pe exporturile de grâu în Rusia va crește mai mult decât era de așteptat cu câteva săptămâni ca aceasta să fie introdusă. 

Dacă în decembrie 2020 s-a anunțat că Rusia va impune, de pe 15 februarie 2021, o taxă de 25 de euro la exportul unei tone de grâu, apoi acum deja se vehiculează că aceasta va fi de 50 de euro. Motivul impunerii unei astfel de taxe este dorința autorităților de la Moscova de a tempera creșterea prețurilor alimentelor pe piața internă.

Importul de făină din Ucraina

Un factor ce menține prețurile la grâu sub așteptările producătorilor autohtoni este și faptul că întreprinderile de panificație își asigură necesarul de făină prin import din Ucraina. Or, aceasta este mai ieftină cu circa 20% decât dacă producătorii autohtoni ar cumpăra grâu pe piața internă și l-ar măcina să facă pâine din făina locală.

Altfel spus, făina de import a înghețat prețurile la pâine și alte produse de panificație.

Datele arată că și prețurile la porumb se mențin stabile la un nivel de 4.000 lei tona, deși a existat o cerere mare din partea producătorilor de alcool. Aceștia și-au asigurat necesarul din import, în special din Serbia, dar și din România.

Astfel, putem constata că dacă în anul 2019 și în prima jumătate a anului 2020 Republica Moldova a fost exportator net de porumb, livrând peste hotare peste un milion de tone, apoi în a doua jumătate a anului trecut situația s-a inversat.

Semințele de floarea soarelui s-au scumpit

În schimb, la semințele de floarea soarelui prețurile sunt în ascensiune și au ajuns la nivel record de 11,6-11,7 lei pentru un kilogram, cu circa 50% mai scump decât la începutul lunii septembrie 2020.

Potrivit operatorilor de pe piață, prețul la floarea soarelui poate ajunge și la 12 lei pentru un kilogram.

Scumpirea semințelor a avut ca efect și majorarea, de la începutul lunii octombrie 2020, a prețului la uleiul vegetal, cu 10-15%.



Oportunitati