Guvernul insistă pe retragerea imediată a trupelor ruse. Ce prevede noul Parteneriat cu NATO

shadow
Miercuri, 09.12.2020 05:42   3630
Republica Moldova va dezvolta în continuare cooperarea cu NATO, principalul instrument în acest sens fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2021-2023, potrivit unui proiect de hotărâre ce urmează a fi aprobat de Guvernul Chicu.

Noul plan este o actualizare a precedentului, aprobat în 2017 și valabil pentru anii 2017-2019. Potrivit proiectului, „cooperarea Republicii Moldova cu NATO este bazată pe respectul neutralității constituționale a statului”.

Planul nu urmărește obiectivul aderării la NATO 

În document se precizează că, în condițiile statutului său de neutralitate, „Republica Moldova, prin implementarea Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului, nu urmărește obiectivul aderării la Alianța Nord-Atlantică”.

Autoritățile moldovenești își propun să implementeze Planul pentru avansarea procesului de reformare și modernizare a sectorului de securitate și apărare națională, în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, pentru dezvoltarea capacităților necesare de a face față noilor provocări. 

Totodată, Republica Moldova este determinată să dezvolte cooperarea cu statele membre și partenere NATO în combaterea noilor amenințări comune la adresa securității, cum ar fi terorismul, amenințările cibernetice și să contribuie la promovarea stabilității și securității în regiune și pe continentul european.

Advertisement

În document este precizat că Republica Moldova este determinată să realizeze proiectele de dezvoltare și programele bilaterale demarate anterior și să inițieze altele noi, în sprijinul eforturilor de transformare a capacităților de apărare ale țării.

„În actualul context de securitate, consolidarea și dezvoltarea capabilităților militare este imperativă pentru Republica Moldova. Transformarea eficientă a Armatei Naționale este planificată pentru un orizont de timp de 11 ani, în conformitate cu liniile de efort, obiectivele și acțiunile necesare pentru dezvoltarea capacităților militare stipulate în Planul de dezvoltare a capabilităților militare ale Armatei Naționale pe termen lung (2020-2030)”, scrie în document.

Obiectivul este retragerea neîntârziată și completă a trupelor ruse

Planul prevede că securizarea perimetrului central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene și organizarea controlului în comun pe acest segment „rămân a fi măsuri primordiale ce urmează a fi realizate în cooperare cu guvernul ucrainean și cu implicarea activă a Misiunii UE de Asistență la Frontieră (EUBAM)”.

Cu referire la aspectele politico-militare, în Plan este menționat că „Republica Moldova va promova în continuare obiectivul privind retragerea neîntârziată, ordonată și completă a trupelor ruse, aflate ilegal pe teritoriul țării, precum și oportunitatea transformării actualei operațiuni de pacificare într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional”.

„Menținerea stabilității în Zona de Securitate, democratizarea și demilitarizarea regiunii transnistrene, precum și evacuarea/distrugerea stocurilor de muniții aflate din depozitul de la Cobasna vor fi asigurate într-o manieră transparentă, sub auspiciile OSCE și în cooperare cu partenerii externi relevanți”, se mai arată în document.

Amintim că un Program Național de implementare a Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova - NATO pentru, perioada 2006-2009, a fost adoptat de Guvernul Tarlev (membri ai căruia erau actuala președintă a Parlamentului Zinaida Greceanîi și actualul președinte Igor Dodon) în decembrie 2006.

 


Oportunitati