Benzinărie fără angajaţi. Când va fi aplicat conceptul şi în Moldova

shadow
Sâmbătă, 30.05.2020 08:09   797
Deşi sistemul de benzinării cu autoservire, în care clientul plăteşte cu cardul şi alimentează singur automobilul, este o practică obișnuită în multe țări, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Moldova constată că el are anumite riscuri de securitate.

În consecinţă, acest concept practic nu este dezvoltat şi acceptat în Republica Moldova.

În cadrul unei şedinţe la Ministerul Economiei, directorul executiv al Asociației Investitorilor Străini (FIA), Ana Groza, a făcut şi o prezentare a conceptului sistemului de autoservire la stațiile de alimentare cu produse petroliere, menţionând beneficiile acestuia.

Pe de altă parte, specialiștii din cadrul MEI au atras atenţia la unele riscuri de securitate la benzinării.

Printre acestea a fost enunțat riscul ca sistemul autoservire să fie acceptat doar pentru produsele petroliere principale, or aprovizionarea automobilelor cu gaze lichefiate sau comprimate prin acest sistem necesită prezența obligatorie a unui operator, care are instruire și calificare specială.

De asemenea, nu toate benzinăriile din Moldova "sunt proiectate pentru a da posibilitatea clientului să alimenteze personal automobilul, astfel trecerea la sistemul de autoservire necesită suplimentar dotarea cu sisteme de securitate, care să excludă orice risc de incidente", se arată într-un comunicat de presă al MEI.

Advertisement

„Consider oportună efectuarea unei analize a modului în care ar putea fi realizate aceste propuneri în țara noastră, ținând cont de practicile de utilizare a sistemelor de autoservire în alte țări. De asemenea este de menționat și faptul că stațiile PECO sunt incluse în categoria obiectelor industriale periculoase”, a declarat ministrul Economiei Serghei Railean.

Conform Hotărârii Guvernului din 2002, alimentarea automobilelor şi altor mijloace de transport la coloanele de distribuţie a produselor petroliere şi uleiurilor se efectuează de către operatorul staţiei ori de către şofer, în mod independent, sub supravegherea operatorului.

De asemenea, conform prevederilor Legii privind securitatea industrială, stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibil se atribuie la categoria obiectelor industriale periculoase, astfel agentul economic, care desfășoară activități în domeniul securităţii industriale, este obligat să întreprindă măsuri de localizare şi lichidare a efectelor produse de avarie la obiectul industrial periculos, să asigure exploatarea în siguranţă a instalațiilor tehnice şi a sistemelor tehnologice la obiectele industriale periculoase etc.

Primele benzinării cu autoservire din Moldova au fost lansate încă în anul 2012 de către compania Bemol, ulterior au deschis astfel de benzinării şi alte companii, însă acestea sunt puţine la număr.

În prezent, în Republica Moldova există aproximativ 700 de benzinării, iar cele mai multe aparţin celor de la Lukoil, Petrom, Rompetrol, Vento, Tirex-Petrol şi Bemol.Oportunitati