Economia Moldovei va scădea cu 3% în 2020, iar în 2021 va crește cu 4,1% - FMI

shadow
Miercuri, 15.04.2020 05:03   1482
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei moldovenești și a celei globale în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională.

Astfel, dacă în luna octombrie a anului trecut FMI estima că Republica Moldova va înregistra în 2020 un avans de 3,8%, conform noilor previziuni instituția financiară internațională se așteaptă ca economia moldovenească să înregistreze o contracție de 3% în 2020, urmând să își revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,1%.

Inflația din Moldova ar urma să fie de doar 0,5% în 2020

Totodată se estimează că deficitul de cont curent al Moldovei se va reduce la 8,3% din produsul intern brut în 2020, de la 8,9% în 2019. În 2021, deficitul se va extinde până la 10,1%, potrivit raportului. Inflația din Moldova ar urma să fie de doar 0,5% în 2020, ca în 2021 să crească la 6%.

Noile estimări ale FMI sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că economia va înregistra o creștere economică de 0,1% în 2020. Banca Mondială mizează și ea pe o revenire până la 3,8% în 2021.

Zilele trecute autoritățile au anunțat că se așteaptă la o scădere cu circa 3% a PIB, dar se ia în calcul și o evoluție mai pesimistă cu o scădere mai semnificativă a indicatorilor economici.

Advertisement

Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI arată că Moldova nu va fi afectată atât de dur de criză precum majoritatea statelor din regiune. De exemplu, PIB-ul Româniai ar urma să scadă cu 5%, cel al Rusiei - cu 5,5%, iar al Ucrainei - 7,7%.

Economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în 2020

La nivel global, FMI estimează că, din cauza pandemiei de coronavirus, economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în 2020, ceea ce reprezintă un declin mai grav decât cel înregistrat în perioada crizei financiare din 2008-2009. Instituția financiară internațională subliniază că este vorba despre o revizuire cu peste 6 puncte procentuale comparativ cu raportul WEO din luna octombrie sau cu update-ul din luna ianuarie, "o revizuire extraordinară într-o perioadă atât de scurtă de timp", subliniază FMI.

„Conform scenariului de bază, care pleacă de la ipoteza că pandemia se va reduce în a doua jumătate a lui 2020, iar măsurile de izolare vor fi eliminate treptat, economia mondială este preconizată să înregistreze un salt de 5,8% în 2021, pe măsură ce activitatea economică se normalizează”, adaugă FMI.

În pofida revizuirii semnificative a previziunilor privind economia mondială, FMI avertizează că riscurile la adresa acestor prognoze sunt orientate în jos. Pandemia de coroavirus ar putea să fie mai persistentă decât se așteaptă FMI în scenariul său de bază, iar efectele crizei sanitare asupra activități economice și piețelor financiare ar putea fi mai puternice și mai îndelungate, ceea ce ar testa capacitățile băncilor centrale de a proteja sistemul financiar.

Înaintea răspândirii virusului în lumea întreagă, FMI anticipa pentru anul curent o creștere a economiei globale cu 3,3%. 



Oportunitati