Ministerul Finanțelor a găsit soluția. Va comercializa pe piața primară VMS de 12 miliarde lei

shadow
Vineri, 14.02.2020 05:19   2259
Ministerul Finanțelor prognozează să comercializeze în acest an pe piața primară valori mobiliare de stat (VMS) în valoare de 12 miliarde lei, precum și să răscumpere VMS ajunse la scadență în valoare de 10 miliarde lei.

Despre situația de pe piața valorilor mobiliare de stat vicepremierul Serghei Pușcuța a discutat cu reprezentanții băncilor comerciale din Republica Moldova.

Inovație de la Ministrul Finanțelor: VMS pentru persoane fizice

Oficialul a declarat că Ministerul Finanțelor va rămâne în continuare un jucător important pe această piață și a promis noi produse.

„Ministerul Finanțelor va veni cu un produs nou, și anume extinderea termenului pentru valorile mobiliare de stat de la 5 la 7 ani. De asemenea, reieșind din Programul de activitate al Guvernului, vom diversifica mijloacele de comercializare a valorilor mobiliare de stat direct către persoanele fizice”.

La rândul ei, șefa Direcției datorii publice din cadrul ministerului, Elena Matveeva a declarat că, pe parcursul anului 2019 Ministerul Finanțelor a organizat 49 de licitații a valorilor mobiliare de stat, în cadrul cărora a oferit pe piața primară spre vânzare valori mobiliare de stat în sumă de 11 miliarde lei.

Advertisement

Cererea de VMS a fost superioară ofertei

„Cererea a fost superioară ofertei. Ca rezultat, au fost comercializate valori mobiliare de stat în sumă de 9 miliarde lei. Totodată au fost răscumpărate valori mobiliare de stat ajunse la scadență în perioada de referință în sumă de 8,9 miliarde lei", a declarat Matveeva.

Totodată, ea a precizat că, potrivit Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, pentru finanțarea deficitului bugetar sunt prevăzute mijloace bănești în sumă de 2 miliarde lei din contul operațiunilor cu valorile mobiliare de stat.

În consecință, Ministerul Finanțelor prognozează să comercializeze pe piața primară valori mobiliare de stat în sumă de 12 miliarde lei, precum și să răscumpere VMS ajunse la scadență în valoare de 10 miliarde lei, a menționat Elena Matveeva.

Amintim că datoria de stat internă este în prezent de 23,4 miliarde de lei, formată din valori mobiliare de stat plasate pe piața internă. În luna ianuarie 2020, datoria de stat internă s-a majorat cu încă 228,4 milioane lei, din contul majorării emisiunii VMS pe piața primară.Oportunitati