Kathimerini: 5G - Războiul pentru viitor a început

shadow
Duminică, 09.02.2020 07:42   4480
De ce o problemă tehnică, precum cea a 5G, a dobândit o atât de mare dimensiune geopolitică? Răspunsul este simplu: pentru că în viitorul apropiat totul va funcționa în 5G, de la infrastructurile statului până la descărcarea unui film care se va realiza în câteva secunde, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Şi nu numai atât. Spectatorul va purta o mască de "realitate augmentată" pentru a "trăi" în film. Dar revoluția nu se limitează în mod clar la divertisment.

O intervenție chirurgicală la Atena va putea fi executată de un chirurg care se va afla la New York. Iar o mașină ar putea pleca din garajul locuinței și va putea parca singură la birou, fără să o conducă cineva, scrie publicația greacă Kathimerini, citată de Hotnews.ro.

Toate acestea se vor întâmpla pentru că în întreaga lume se va extinde rețeaua 5G, care va asigura creșterea vitezei de transmitere a datelor de cel puțin 100 de ori față de viteza pe care o permite actualul 4G.

Companiile care vor controla 5G vor ține "cheile" unui stat

Este evident că în viitor companiile care vor controla 5G vor ține "cheile" unui stat. Tocmai din acest motiv SUA, cu precădere prin președintele Trump, au demarat o campanie pentru excluderea companiei chineze Huawei de la 5G în toate țările occidentale.

Advertisement

Washingtonul subliniază că această companie chineză a reușit să o ia înaintea tuturor companiilor occidentale în tehnologia 5G din cauza importantei susțineri financiare primite de la Beijing întrucât este o companie de stat.

Ziarul german Handelsblatt a scris la finele lunii ianuarie despre un document american adresat Ministerului german de Externe prin care este demonstrată participarea Huawei la operațiuni chineze de spionaj. Guvernul german a refuzat să comenteze articolul, iar compania a dezmințit afirmațiile. Huawei a subliniat că a protejat securitatea clienților săi și a reamintit că în ultimii15 ani și-a desfășurat activitatea în zeci de țări în condiții de încredere.

Articolul a venit după decizia guvernului britanic de a permite "participarea la rețeaua 5G a companiilor care ar putea implica un risc" în ciuda obiecțiilor Casei Albe.

Londra a pus o limită de 35% din rețea și a adăugat drept condiție ca aceste companii să ofere tehnologie la periferia rețelei (antene etc.) și nu în nucleul ei. Decizia "vizează" Huawei.

Americanii insistă că nu mai există departajare între nucleu și periferie, deoarece "în 5G toate sunt nucleu". Într-adevăr, multe procese 5G se produc în antene pentru că trebuie redus timpul de răspuns între dispozitive și sistemul central. Cu toate acestea, miercuri (29 ianuarie), Comisia Europeană a dat publicității directive cu privire la 5G asemănătoare celor britanice.

"Nu vom exclude nicio companie pe baza numelui sau a naționalității sale", a declarat comisarul responsabil pentru economia digitală Thierry Breton, "dacă va accepta directivele cu privire la gestionarea riscurilor de securitate".

Cum a ajuns Europa dependentă de Huawei

O cauză pentru care Europa nu exclude Huawei este că rețeaua 5G va fi construită pe 4G. Iar rețeaua 4G a fost instalată în majoritatea țărilor de către Huawei. Dacă Huawei va fi exclusă, atunci va trebui refăcută întreaga infrastructură Huawei deja instalată, iar companiile de telecomunicații vor fi obligate să trimită factura consumatorului.

Însă cea mai serioasă cauză a nesupunerii europene față de SUA este că aceste decizii au legătură cu relațiile comerciale. Marea Britanie post-Brexit are nevoie de un acord comercial bun cu China. Iar Beijingul a transmis deja Berlinului că dacă Huawei va fi exclusă de la 5G va reevalua condițiile de participare a industriei auto germane pe piața chineză.



Oportunitati