Cum (nu) se înarmează Moldova: Avem în continuare cel mai mic buget militar din Europa

shadow
Marţi, 23.04.2024 05:49   3829
Cheltuielile militare globale totale au atins anul trecut cifra de 2.443 de miliarde de dolari, o creștere de 6,8% în termeni reali față de 2022. Aceasta a fost cea mai abruptă creștere anuală din 2009, potrivit ultimelor date despre cheltuielile militare globale publicate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Potrivit SIPRI, cheltuielile militare mondiale au ajuns la un nou maxim istoric și  pentru prima dată din 2009, ele au crescut în toate cele cinci regiuni geografice definite de SIPRI, cu creșteri deosebit de mari înregistrate în Europa, Asia și Oceania și Orientul Mijlociu.

Creștere fără precedent a cheltuielilor militare

Liderii la cheltuieli rămân Statele Unite, China și Rusia, dar și-au majorat alocațiile și restul statelor.

„Creșterea fără precedent a cheltuielilor militare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității”, a declarat Nan Tian, cercetător principal la Programul de cheltuieli militare și producție de arme al SIPRI.

„Statele acordă prioritate forței militare, dar riscă o spirală acțiune-reacție în peisajul geopolitic și de securitate din ce în ce mai volatil.”

Ajutorul militar acordat Ucrainei reduce decalajul de cheltuieli cu Rusia

De departe, cea mai puternică creștere a cheltuielilor (+16,5 la sută) a fost observată în Europa și a fost în mare parte cauzată de cheltuielile rusești și ucrainene.

Mai mult! În Europa de Est cheltuielile militare au crescut în 2023 cu circa o treime, față de 2022 și de două ori față de 2021.

Astfel, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, până la aproximativ 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere de 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea. În 2023, cheltuielile militare ale Rusiei reprezentau 16% din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar ponderea din PIB a fost de 5,9%.

Ucraina a fost al optulea cel mai mare cheltuitor în 2023, după o creștere a cheltuielilor de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dat Ucrainei o povară militară de 37% din PIB și a reprezentat 58% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Cheltuielile militare ale Ucrainei în 2023 au reprezentat însă doar 59% din cele ale Rusiei, precizează SIPRI. Ucraina a primit, de asemenea, cel puțin 35 de miliarde de dolari în ajutor militar în cursul anului, inclusiv 25,4 miliarde de dolari din SUA.

Moldova rămâne codașa Europei la cheltuieli militare

Deși a înregistrat anul trecut o creștere de aproape două ori a cheltuieilor militare, Republica Moldova rămâne în continuare țara cu cel mai mic buget militar din Europa – doar 93,4 milioane de dolari în 2023, ceea ce este doar 0,55% din PIB.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Protecția consumatorilor   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati