Tarifele la energia electrică ar putea sări de doi lei pentru un kilowatt-oră

shadow
Marţi, 27.01.2015 15:33   1748
Administrația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică susține că va examina cererea de majorare cu circa 30% a tarifelor prezentată de compania Gas Natural Fenosa și nu exclude o majorare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a confirmat că Gas Natural Fenosa a solicitat ajustarea tarifelor pentru furnizarea și distribuția energiei electrice.

"Compania cere o majorare de circa 30% și Agenția urmează să o examineze, așa cum prevede Metodologia tarifară. Pe cât de justificată este cererea urmează să vedem, dar ținând cont că circa 90% din această ajustare se datorează deprecierii leului, apoi este evident că vom fi nevoiți să revizuim tarifele", a declarat Sergiu Ciobanu, directorul ANRE.

Tarife de doi lei pentru un kWh

O eventuală majorare cu 30% ar duce tariful la energia electrică la peste doi lei pentru un kilowatt, în zona desrevită de Gas Natural Fenosa. În cazul RED-urilor de stat, tariful actual este deja mai mare cu 10% și ar putea ajunge la 2,2 lei pentru un kWh.

Nu este exclus că am putea avea o majorare chiar mai semnificativă, dacă leul va continua să se deprecieze. Or în prezent cumpărăm de la Centrala de la Cuciurgan circa 75% din necesarul de energie, la un preț mediu de 6,8 cenți americani pentru un kWh.

În tariful actual, aprobat în mai 2012, a fost luat în calcul un curs de 11,86 lei pentru un dolar. De atunci însă leul s-a depreciat cu circa 50%. În plus, acum doi ani la calcularea tarifelor a fost luat un preț de achiziție de 6,1 cenți, dar deja de doi ani acesta este de 6,8 cenți, adică cu 12% mai mare. În consecință, devierea tarifară este mult mai semnificativă, ceea ce înseamnă că oricum va trebui de majorat tarifele.

În plus sunt și alți factori ce trebuie luați în calcul. Doar rata inflației cumulate în ultimii trei ani este de circa 14%. O soluție examinată de autorități este reducerea ratei de rentabilitate incluse în metodologia de calculare a tarifelor. Aici însă e o problemă majoră.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati