Chișinău: 190 obiective neterminate, pagube de 160 milioane lei

shadow
Luni, 03.11.2014 08:42   2267
Curtea de Conturi a constatat că autoritățile din Chișinău pornesc lucrări de reparație și construcție a unor obiective fără a avea bani, fără studii de fezabilitate și proiecte. Ca rezultat, lucrările se execută cu întârzieri de până la 3 ani și pierderi de zeci de milioane lei.

Un audit realizat la Primăria municipiului Chișinău, de către controlorii de la Curtea de Conturi a depistat că la începutul acestui an existau 767 de obiective în curs de construcție sau reconstrucție, iar sursele bugetare imobilizate sunt estimate la 493 de milioane de lei.

Din aceste șantiere o mare parte au fost inițiate după anul 2007, fără studii de fezabilitate, fără documentație de proiecte, în consecință în prezent primăria caută bani pentru a le putea finaliza, iar pagubele estimate doar în cazul a 190 de obiective sunt de 160 de milioane de lei.

"Numeroase obiective de investiții și reconstrucții capitale, începute cu mai mulți ani în urmă, nu sunt finalizate pînă în prezent. Ca urmare, construcțiile nefinisate din lipsa mijloacelor de finanțare se deteriorează în timp, iar proiectele inițiale nu mai corespund exigențelor actuale și necesită a fi modificate (inclusiv soluțiile tehnice), ceea ce condiționează cheltuieli suplimentare", a declarat auditorul Stela Tabarcea.

Primăria spera că strada pietonală va fi construită pe gratis

Unul dintre cele mai mediatizate proiecte din ultimii doi ani este cel al străzii pietonale, pentru realizarea căreia nu au fost prevăzuți bani și s-au luat din fondurile destinate amenajării străzilor din cartiere

"Conform datelor prezentate de viceprimarul general al municipiului, costul total al amenajării zonei pietonale este de 12 milioane lei, însă misiunii de audit nu i-au fost prezentate documente justificative aferente", a menționat Stela Tabarcea.

Viceprimarul Nistor Grozavu a recunoscut că lucrările au fost inițiate fără a fi prevăzute surse de finanțare.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice  

Advertisement

Oportunitati