ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica Moldova

shadow
Luni, 27.10.2014 05:52   14571
Noile cerințe ale BNM privind transparența structurii de acționariat la băncile autohtone oferă posibilitatea să aflăm la ce instituție financiară este acționar ex-președintele Petru Lucinschi, milionarii Nicolae Ciornîi, Vladimir Jardan, Ilan Shor sau Veaceslav Platon.

Începând cu octombrie 2014, băncile din Republica Moldova sunt obligate să facă publică informația despre cine sunt acționarii și/sau grupurile de persoane care acționează concertat și care dețin cote substanțiale în capitalul social al băncii și beneficiarilor efectivi ai acestor persoane.

Noile cerințe impuse de Banca Națională a Moldovei (BNM) oferă posibilitatea de a afla cine sunt acționarii și, mai ales, beneficiarii efectivi ai pachetelor de acțiuni la băncile moldovenești. Anterior, la această informație aveau acces doar regulatorul (BNM), unele structuri de stat și conducerea instituțiilor financiare.

Acum oricine are acces la Internet poate găsi pe paginile WEB ale băncilor informația despre acționari la rubrica „Dezvăluirea informației”.

Din informațiile publicate rezultă că doar jumătate din bănci au unul sau doi acționari majoritari, la restul structura de proprietate este foarte complexă și este dificil deseori să te dumirești cine de fapt controlează instituția.

Cine sunt străinii care controlează băncile moldovenești

Astfel, la Eximbank singurul acționar este grupul bancar italian Veneto Banca, iar la BCR Chișinău - Banca Comercială Română, membră a Erste Group din Austria.

La Mobiasbancă acționar majoritar este banca franceză Societe Generale (Socgen), care deține 67,85%. Alte 20% îi revin subsidiarei BRD din România, în consecință grupul Socgen are 87,85% din capitalul Mobiasbancă. Un pachet de 8,84% deține Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar restul de 3,3% aparțin unor persoane fizice.

Acționarii ProCredit Bank sunt băncile germane ProCredit Holding AG și KfW cu 82,09% și, respectiv, 14,1%, iar 3,81% îi revin DOEN Foundation din Olanda.

Ceva mai complexă este structura de acționariat la Comerțbank. Aici drept acționar majoritar apare firma ACF Corporate Finance Consulting AG din Austria care deține 80,19%. Beneficiari efectivi ai pachetului sunt Vitalii Razdobarin din Rusia și Miry Budagov din Israel. Vitalii Razdobarin mai deține direct un pachet de 3,44%, iar restul acțiunilor revin cetățenilor ruși Alexander Korolenko (4,55%), Petr Skovorodko (3,44%), Ekaterina Trepakova (3,44%), Vitalii Uliyanov (2,77%) și Iurii Blinov (2,17%).

Fost vicepremier, beneficiar al acțiunilor de la Eurocreditbank

La Eurocreditbank, cea mai mică bancă din țară, pachetul majoritar de 59,36%% este deținut de femeia de afaceri Mariana Zissis. Din informația prezentată de bancă rezultă însă că beneficiar efectiv al acestui pachet este omul de afaceri Valeriu Bulgari, fost vicepremier în guvernul Sangheli.

„Este o eroare. Sunt președinte al Consiliului de Administrație și reprezint interesele acționarului majoritar, Mariana Zissis. Ea este însă și beneficiarul efectiv al pachetului”, a precizat pentru Mold-street.com, Valeriu Bulgari.

Citiți și: Statul a scăpat de acțiunile de la Eurocreditbank. Noul proprietar este un arab

Până la 17 octombrie, statul avea un pachet de 21,02% la această bancă, pe care l-a vândut lui Mahmood Mohammed Shakir Mahmood din Irak, care deținea deja 3,81% de acțiuni. Astfel omul de afaceri din Irak are acum 24,8% din capitalul Eurocreditbank și acum vrea să preia și pachetul de 59,36% al Marianei Zissis. Acționari la această bancă mai figurează încă cinci cetățeni ai Greciei și compania Euroasig.

Ce legătură are Fincombank cu Departamentul de Stat al SUA

Familia Voronin deține un pachet de 20,1% din capitalul Fincombank, care este administrat de Oleg Voronin, feciorul ex-președintelui Vladimir Voronin. Un alt acționar important al băncii este fondul de investiții Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), care deține 24,6% și a fost creat de Departamentul de Stat al SUA.

Citiți și: Victor Hvorostovschi: Cel mai bun model de business bancar este cel bazat pe transparență

Pachete a câte 6,83% sunt deținute de firmele Biotex-Com (beneficiar Margareta Malcoci) și Avicomagro (Valeriu Verdeș). Ivan Atoci, vice-directorul Căilor Ferate din Moldova are 6,87%, Dumitru Tatar – 6,74%, iar președintele băncii Victor Hvorostovschi deține 5,16%.

Cine controlează cea mai mare bancă din țară

Un alt grup îl formează cele mai mari bănci, cu excepția Energbank, unde pachetele de acțiuni sunt atât de dispersate, încât nu au nici măcar doi-trei acționari majoritari.

La Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare bancă din țară, până în 2013 pachetul majoritar de circa 32% era controlat prin „Societatea civilă a acționarilor Băncii și afiliații”, care reunea 36 de persoane fizice. După atacul raider din 2013 structura de acționariat s-a schimbat radical, dispărând în special investitorii din Slovenia și Olanda.

Citiți și: Republica Moldova are trei bănci în topul celor mai mari 100 de instituții financiare din regiune

În prezent, cel mai mare pachet de acțiuni este deținut de familia Nataliei Vrabie, ex-președintele, care controlează direct 4,99% din acțiuni, iar împreună cu soțul Trofim și feciorii Maxim și Iulian deține un pachet de 7,5% din capitalul băncii.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Proprietari și manageri   Corupția  

Advertisement

Oportunitati