Granovia: Investitorii vinicoli au nevoie de soluri bune, profesioniști și economie liberă [SONDAJ]

shadow
Joi, 06.09.2018 09:09   3516
Mold-Street.com a relatat în anul 2017 despre eforturile unui originar din SUA de a înființa o afacere vinicolă în Republica Moldova.

Astăzi dl Alvin Granoff, avocat, dezvoltator hotelier și fost politician din statul american Texas, se mândrește cu faptul că a reușit să îmbutelieze primele 40.000 de sticle cu vin moldovenesc sub marca comercială proprie și se pregătește pentru vânzări. Omul de afaceri a botezat compania Granovia Wines SRL și își poziționează marfa ca produse vinicole de top în Moldova, care – cu ajutorul unui plan de marketing potrivit – va contribui la sporirea reputației vinurilor moldovenești în Europa și în lume. Granovia Wines este abia la început de cale, dar în 2017 a câștigat deja o medalie de aur din partea criticilor la Bergamo, Italia, pentru un Merlot produs în 2015. Fondatorul și directorul executiv al Granovia Wines SRL speră că produsele sale vor face parte din categoria celor rafinate și vor fi printre cele mai solicitate vinuri din Moldova. 

Stimate dn Granoff, se pare că ați reușit să realizați planul propus. Acum aveți o companie și o mulțime de sticle îmbuteliate, gata de vânzare. Aș greși dacă m-aș referi la Dvoastră ca la producător moldovean de vinuri? 

Eu reprezint un brand moldovenesc de vinuri ce colaborează cu diferiți producători din Moldova, care livrează vinurile pentru brandul Granovia. Împreună cu echipa selectăm și creăm vinuri pe care credem că le vom putea comercializa atât în Republica Moldova, cât și pe piețele internaționale, îmbunătățind reputația produselor vinicole moldovenești în lume. Nu sunt sigur că sunt în drept să fiu numit producător, atâta timp cât încă nu am construit o vinărie proprie. Cu certitudine, însă, este vorba despre un brand vinicol al vinurilor selecte din Moldova, unele dintre ele fiind amestecate, după care sunt pregătite pentru comercializare cu eticheta Granovia. Pe parcursul ultimilor doi ani, am călătorit foarte mult în Moldova și am vizitat multe companii vinicole și experți în vinificație, cărora le mulțumesc pentru susținere. De asemenea, sunt recunoscător Guvernului Moldovei pentru asistența de care am beneficiat, având astăzi o afacere funcțională și vinuri ce așteaptă cumpărători. 

Ce puteți spune cititorilor noștri despre vinurile cu eticheta Granovia? Ați găsit ”Graalul Roșu” pe care l-ați căutat în Moldova? 

Până în prezent, Granovia Wines a pus la păstrare în depozite circa 40.000 de sticle de vinuri din diverse soiuri de struguri. Avem la moment zece feluri de vinuri, inclusiv șapte dintr-un singur soi de struguri și trei tipuri de amestecuri, pentru care noi utilizăm termenul “Cuvee”, pentru o înțelegere mai bună în Europa. Noi colaborăm cu trei producători de vinuri și intenționăm să încheiem contracte și cu alții. Uneori noi achiziționăm strugurii de la o companie, apoi solicităm ca vinul să fie maturat cu lemn la o altă companie, sau amestecat cu alte soiuri, după care rugăm o altă companie să le îmbutelieze --- astfel noi ne implicăm tot mai mult în arta producerii. Apelez la sommelieri din Italia, unde locuiesc în prezent, să mă ajute cu idei la amestecarea soiurilor sau obținerea anumitor gusturi. În general, totuși, sunt chiar impresionat de profesionalismul experților vinicoli din Moldova cu care colaborăm, și am impresii excelente despre vinăriile moldovenești. Sper că eforturile pe care le întreprindem vor ajuta consumatorilor din multe țări să înțeleagă cât de bune sunt vinurile aici. Cât despre Graalul Roșu, cred că vă aduceți aminte că sunt îndrăgostit de Feteasca Neagră și sunt mândru că avem un soi excelent de Feteasca Neagră printre vinurile noastre. Am îndrăgit și vinurile din soiuri amestecate sau Cuvee din varietăți franceze în concert cu cele regionale, care încă nu sunt bine cunoscute în afara Moldovei și României. Consider că gustul acestor vinuri rosé este splendid și prezintă un potențial enorm pentru marketing. Voi atrage o atenție mai mare în viitor amestecurilor de acest gen. 

Vă rog să reveniți puțin înapoi în timp și să-mi răspundeți în calitate de investitor străin: Cum ar arăta, în opinia Dvoastră, raportul de genul “Doing Business in Moldova”, și ce impresii au lăsat în conștiința Dvoastră procesul de înregistrare și de reglementare a afacerilor? 

Birocrația moldovenească nu este atât de complicată cât ar părea pentru unii. Evident că, înainte de a studia cum funcționează lucrurile aici, ai sentimentul de aflare pe un teritoriu necunoscut. Nu m-am confruntat cu constrângeri care ar merita să fie menționate aici; există chestiuni de ordin tehnic care necesită a fi studiate în detaliu, în virtutea faptului că industria vinicolă modernă se bazează acum pe tehnologii și reglementări pe care producătorii trebuie să le urmeze, dacă vor să obțină succes.

Advertisement

Nu am plângeri la adresa sistemului și, oricare ar fi dificultățile, am putut să le evit datorită specialiștilor care m-au susținut și au ajutat compania să se pună pe picioare pe parcursul anului trecut. 

În America avem o maximă care sună în felul următor – ”Jurații încă nu s-au întrunit” – ceea ce înseamnă că în domeniul reglementărilor sunt încă multe lucruri de făcut, dar la fel de adevărat este că ceea ce există funcționează. știu că în unele state investitorii străini sunt discriminați și întâmpină probleme din partea birocrației locale care protejează afaceriștii autohtoni. Eu, de exemplu, nu m-am ciocnit cu astfel de probleme și sper că nici în viitor nu voi avea. 

Există însă voci care afirmă că Republica Moldova nu este tocmai un paradis pentru business. Sunteți de acord cu această afirmație? 

N-am avut până în prezent ocazia să mă conving că Moldova este o țară nepotrivită pentru business. Aș putea să fiu însă de acord că este totuși o țară mică și din cauza stilului sovietic de guvernare moștenit, sumedeniei de acte solicitate de sistem, aveți un aparat birocratic mare și greoi. Mă tem că în acest domeniu sunt încă necesare îmbunătățiri pentru a putea face față competiției în lumea liberă. Cu toate acestea, repet, nu am întâmpinat dificultăți în aspectul dat, beneficiind de asistența lui Maxim Popov și altor oameni de bună credință de la MIEPO, care au facilitat înțelegerea procesului de conformare cu cerințele față de documente. 

Pentru mine riscul este de natură politică. Va rămâne oare Moldova o democrație liberă orientată spre comerțul liber cu UE sau va căuta relații mai apropiate cu partenerii din est. Eu văd un potențial în comunitatea de afaceri autohtonă, și sper că Moldova va menține direcția vest, spre o economie liberă și democrație liberală în viitor. Voi respecta orice decizie adoptată de popor în cadrul unor alegeri libere și corecte, deși o astfel de decizie va afecta desigur planurile mele privind investițiile ulterioare. Cu certitudine nu sunt interesat să investesc într-un stat care nu reprezintă o economie liberă și deschisă. 

Văd că aveți un design neobișnuit al etichetelor de pe sticle – o pată de vin, dacă nu greșesc. Cum ați ajuns la ea? 

Idea acestui design a fost dezvoltată inițial de un designer din New York, care a propus un concept diferit de cele existente. Mi-a plăcut această idee și atunci am cumpărat dreptul de a produce un design propriu cu pata de vin, de la un alt designer. În prezent lucrăm cu o companie locală la elaborarea mai multor șabloane de design. Culoarea roșie pe fundal alb pentru vinuri roșii și rosé fost ok, însă pata albă pe fundal alb în cazul vinurilor albe nu se privea bine și a trebuit să schimbăm cumva abordarea. Am fost total derutați.

Citiți și:

Un fost politician american vrea să devină vinificator moldovean

Noua ”diplomație economică” a Republicii Moldova, pe înțelesul tuturor

Situația s-a schimbat după ce am vizitat linia de producere a etichetelor la Finpap din Chișinău, unde am văzut cum se aplică culoarea aurie la imprimarea etichetelor Prosecco pentru o firmă italiană. Atunci mi-a venit ideea de a utiliza în logo pete albe pe fundal aurit, adică invers la ce facem pentru vinurile roșii și rosé. La început toți colegii mei au dezaprobat această alegere – și tot ei mi-au spus că întregul plan de a fonda o întreprindere vinicolă în  Moldova a fost o idee nebună! Am insistat să mergem pe calea care am sugerat-o – fundal aurit pentru logo alb – în pofida obiecțiilor din partea echipei și, spre fericirea mea, se pare că acum tuturor le place cum arată designul. Pe raft sticla cu o astfel de etichetă atrage privirea, la fel ca și vinurile roșii, iar brandul Granovia Wines va arăta diferit de brandurile altor companii. Vom face o diferență, și acesta e un lucru bun. 

Ați menționat că proiectul Granovia a beneficiat de susținere. Puteți oferi unele detalii despre acest fapt? 

În primul rând, vizita de studiu organizată de MIEPO acum doi ani a fost foarte informativă și utilă. Dacă acea vizită nu era organizată și MIEPO cu Ministerul Agriculturii nu-mi ofereau asistența necesară la nivel înalt, eu n-aș fi decis niciodată să investesc în Moldova. MIEPO ulterior a organizat încă trei sau patru vizite, agenda cărora a fost deseori istovitoare. Dar anume aceste călătorii mi-au permis să fac cunoștință cu specialiștii în vinificație și producătorii care m-au susținut și continuă să mă susțină, iar cu unii dintre ei am ajuns să colaborez la producerea vinurilor sub brandul Granovia. Am făcut de asemenea cunoștință cu un grup de sommelieri și cumpărători din Italia, care mi-au oferit recomandări și au efectuat degustări cu scopul de a selecta cele mai bune vinuri cu care urmează să merg pe piețele din UE sub marca mea comercială. Printre ei sunt participanții la degustarea vinului Merlot din 2015 – câștigătorul unei medalii de aur despre care am povestit deja – despre care au spus că este într-atât de reușit, încât ar trebui să-l păstrez în sticle încă un an înainte de a începe să-l comercializez. Deci, l-am pus la păstrare până în anul 2019. 

Ca și mulți alți vinificatori moldoveni, afacerea Dvoastra este, totuți, la mila naturii. 

Adițional la problema despre care ați menționat acum, mai este și încălzirea globală, și – cu excepția unor politicieni ignoranți – toți sunt conștienți că ea reprezintă un pericol real. Încălzirea globală modifică sezonul vinicol peste tot în lume și are un impact asupra producției globale de vinuri, împreună cu condițiile climatice și bolile, fapt ce ar putea să le intensifice efectul. Răspunsul este nu prea avem de ales decât să căutăm vinuri în alte țări. Sincer vorbind, problemele de ordin politic pot fi la fel de nocive. Trebuie să rămânem optimiști că Republica Moldova va produce în continuare struguri de calitate și va instrui specialiști excelenți pentru ramura vinului. 

Și care este planul Dvoastră de marketing? 

Trebuie să recunosc că sunt încă la etapa învățării în materie de marketing, în timp ce lucrurile se mișcă înainte. În primul rând a fost necesar să ne convingem că avem vin bun – și suntem încrezuți că așa șie este: în depozitele noastre acum sunt la păstrare 40.000 de sticle cu vin 100% moldovenesc. La momentul potrivit vom lansa primele vânzări în Moldova, apoi și în România, iar ulterior în Polonia. Intenția noastră este de a intra pe piețele Uniunii Europene, prin regiunile din nordul UE, care nu sunt producătoare de vinuri. În prezent, vinurile de Moldova sunt practic necunoscute în multe zone, însă acest fapt este mai mult o provocare decât un impediment. Ne vom alătura altor producători moldoveni în campaniile de marketing în Asia, explorând oportunitățile începând din Singapore până la Seoul, și desigur China.

Am un plan de mutare a stocului de vinuri undeva în partea de nord a Europei și aș putea să-mi schimb domiciliul din Italia în locul unde vor fi relocate depozitele, pentru a putea gestiona eficient vânzările. Cât privește piața din Statele Unite, nu examinez deocamdată să dezvolt vreun plan în acea direcție. Strategia noastră este să ne afirmăm cu o reputație ireproșabilă în Europa înainte de a decide cum intrăm pe piața americană. 

Printre altele, am participat la a doua competiție de vinuri și am câștigat o a doua medalie la Berlin – argint pentru un vin rosé, care în curând va fi livrat pe rafturile magazinelor din Chișinău. Este vorba despre un rosé adorabil exclusiv din struguri Merlot, care au o calitate extraordinară datorită solurilor moldovenești. Am obținut, de asemenea, așa-numita categorie a 4-a pentru alte două vinuri, care astfel urmau să se califice pentru medalii de argint sau de aur, însă organizatorii au anunțat că stocul de medalii s-a epuizat! Este totuși o semn bun când vezi că alte persoane pasionate de vin îți apreciază produsele pe care le-am îndrăgit. 

Pentru mai multe informații despre companie vizitați Granoviawines.com.

Pentru comenzi, contactați MaximPopov@granoviawines.com.



Oportunitati