BNM: Moldindconbank și Victoriabank au expunere maximă a riscului de credit

shadow
Joi, 27.10.2016 06:16   3232
Instituțiile financiare sunt destul de bine capitalizate, însă se confruntă cu unele probleme legate de nivelul creditelor neperformante, se arată într-o analiză a Băncii Naționale privind situația financiară a sectorului bancar în nouă luni.

Activele celor 11 bănci din Moldova au înregistrat în nouă luni ale acestui an creștere, instituțiile financiare sunt destul de bine capitalizate, însă se confruntă cu unele probleme legate de nivelul creditelor neperformante, menținându-se tendința de diminuare a activității de creditare. constată Banca Națională a Moldovei (BNM) într-o analiză a situației financiară a sectorului bancar.

De la supraveghere specială la supraveghere intensivă

Potrivit BNM, trei bănci, care dețin 64.7% din activele sectorului bancar, respectiv Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank se află sub supraveghere intensivă „până la soluționarea problemelor existente în aceste bănci”.

"În legătură cu modificările recente în legislație, supravegherea specială a fost substituită cu supravegherea intensivă până la soluționarea problemelor existente în aceste bănci. Pentru fiecare din băncile menționate, Banca Națională a creat comisii de supraveghere care analizează situația financiară, tranzacțiile, agenda organelor de conducere, participă la ședințele acestora, emite recomandări referitor la activitatea acestor bănci", se arată în analiză.

Pentru fiecare din băncile menționate, BNM a creat comisii de supraveghere care analizează situația financiară, tranzacțiile, agenda organelor de conducere, participă la ședințele acestora, emite recomandări referitor la activitatea acestor bănci. Băncile au fost obligate, după efectuarea unui studiu de diagnostic, să înlăture toate neajunsurile identificate până la finele anului 2016.

În luna august 2016, Moldova Agroindbank și Victoriabank au prezentat Băncii Naționale Planurile de acțiuni de remediere, care au fost examinate și avizate pozitiv.

Advertisement

De asemenea, în vederea asigurării transparenței acționarilor, Banca Națională monitorizează permanent respectarea de către acționari a exigențelor de calitate prevăzute de legislația Republicii Moldova.

BNM menționează depre suspendarea unui grup de acționari ai Moldova-Agroindbank, care au acționat concertat și au deținut circa 41% din acțiunile băncii, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM, precum și la suspendarea recentă pe aceleași motive a unui grup de acționari ai Moldindconbank care dețin o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63.89%.

Situația din sector influențată de criza economică din țară

Potrivit BNM, activele totale ale sectorului bancar se ridică la 72.7 miliarde de lei, în creștere cu 5,7%, comparativ cu finele anului precedent. Portofoliul de credite brut, care constituie 50% în totalul activelor, s-a micșorat pe parcursul a nouă luni ale anului 2016 cu 4.8%. De asemenea, s-a redus și volumul total al creditelor noi acordate cu 12.3% față de perioada similară a anului precedent.

Micșorarea este cauzată de situația economică din țară, de lipsa cererii la credite, precum și de rata medie a dobînzii înaltă la credite, apreciază banca centrală.

Ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor a crescut cu 5.8 puncte procentuale față de finele anului precedent, până la 15.8%. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32.9%. Astfel cele mai mari creșteri ale creditelor neperformante au fost înregistrate de băncile aflate sub supraveghere intensivă (specială), inclusiv ca urmare a cerințelor emise de către BNM privind reclasificarea creditelor.

Moldindconbank și Victoriabank au expunere maximă a riscului de credit

Autoritatea bancară atrage atenția la situația creată în domeniul creditării la două mari bănci: Moldindconbank și Victoriabank

"Conform rapoartelor prezentate la situația din 30 septembrie 2016, s-a constatat că Moldindconbank și Victoriabank, încalcă limita maximă de 15% stabilită în actele normative ale BNM cu privire la expunerea maximală. Banca Națională a solicitat întreprinderea măsurilor în scopul conformării indicatorului respectiv cu cerințele legislației în vigoare în termene restrânse", se arată în studiu.

Banca Națională mai afirmă că există riscul că în unele bănci capitalul poate fi insuficient pentru acoperirea potențialelor pierderi în cazul deteriorării în continuare a calității activelor.

Băncile au obținut per total un profit de 1.4 miliarde de lei, în creștere cu 2.1%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul s-a majorat în cea mai mare parte, din contul majorării veniturilor din dobânzi cu 26.8%. Concomitent, veniturile neaferente dobânzilor s-au micșorat cu 6.7%.

Soldul depozitelor din sistem a crescut cu 8.1% în nouă luni și a constituit 54.3 miliarde de lei, dintre care 68,9% reprezintă depozitele persoanelor fizice, care s-au majorat cu 2,4 miliard de lei.

Citiți și: Sectorul bancar în pragul unei noi crize. Volumul creditelor neperformante s-a majorat cu peste 2,3 miliarde lei



Oportunitati