Averea familiei Tăbârță-Echim: afaceri de sute de milioane, imobile luxoase, mii de hectare de terenuri

shadow
Sâmbătă, 06.08.2016 07:55   27401
Fostul viceguvernator al Băncii Naționale, Emma Tăbârță și doi șefi de departamente ai instituției au fost reținuți de procurorii Anticorupție pentru neglijență în serviciu, care ar fi permis spălarea a miliarde de dolari din Rusia prin intermediul Moldindconbank

Update Judecătoria Buiucani a decis astazi arestarea preventivă a fostului viceguvernator BNM Emma Tăbârță pentru 25 de zile, iar a celor doi șefi de directie ai BNM pentru 25 și 30 de zile.

Vineri dimineața, procurorii Anticorupție au reținut un fost vicepreședinte și doi șefi de depratamente din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru că ar fi permis realizarea celei mai mari operațiuni de spălare a banilor rusești prin băncile moldovenești.

Au permis realizarea Laundromatului

Potrivit unor surse au fost reținuți fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbârță, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru, și directorul Departamentului reglementare și licențiere, Vladimir Ţurcanu, care anterior a ocupat funcția de director al Departamentului supraveghere bancară.

„Ei au fost reținuți într-o cauză penală pornită pe 2 august 2016, privind spălarea a peste 20 miliarde de dolari, care au trecut prin tranzit în conturi corespondente deschise în bănci moldovenești de bănci din Rusia, care au putut fi încasate din cauza neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu ale persoanelor vizate. Avem declarațiile unor martori și ancheta va continua”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Cei trei au fost reținuți pentru 72 de ore și se află în izolatorul CNA, însă procurorii vor cere arestul pentru 30 de zile. Bănuiții sunt suspectați de neglijență în serviciu, îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu care a cauzat urmări grave. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă 6 ani de închisoare cu interdicția de a ocupa anumite funcții timp de 10 ani.

BNM a văzut Laundromatul, dar a așteptat decizia CNA

Este prima dată când funcționari din cadrul BNM de acest nivel sunt reținuți de organele de anchetă. În plus se întâmplă la doar câteva luni de la numirea unui nou guvernator.

Într-un comunicat de presă BNM anunță că a luat act de acțiunile demarate de organele de anchetă în ceea ce privește doi angajați cu funcții de conducere din cadrul instituției și menționează va colabora cu organul de urmărire penală, însă nu va oferi niciun comentariu cu privire la acest caz.

”BNM se abține de la orice comentarii publice referitoare la cauza penală, însă va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă”, se arată într-un comunicat.

Cât despre faptul că funcționarii BNM ar fi permis spălarea a zeci de miliarde de dolari prin intermediul Moldindconbank, apoi încă în aprilie 2014, guvernatorul de atunci Dorin Drăguțanu susține că BNM "a văzut aceste tranzacții".

"De asemenea am văzut că Banca implicată a raportat toate tranzacțiile la CNA care le cercetează din punct de vedere a legii cu privire la prevenirea spălării banilor.

Advertisement

De asemenea știm ca CNA investighează cazul. Deși sunt foarte multe intrebări cu privire la natura acestor tranzacții, clasificarea juridică a acestor tranzacții ca spalare de bani o face CNA. Dupa finalizarea anchetei lor și obținerea rezultatelor oficiale, BNM va lua măsurile în conformitate cu legea instituțiilor financiare", preciza Drăguțanu.

Cine este Emma Tăbârță

Unul dintre principalii bănuiți este Emma Tăbârță, care în martie 2015 a fost demisă de Parlament fiind declarată responsabilă de "gestionarea proastă, cu consecințe atât de grave a sistemului bancar".

Emma Tăbârța are 45 de ani și a ocupat în perioada octombrie 2008-martie 2015, funcția de viceguvernator. Anterior a fost vicepreședinte al Businessbank și apoi s-a ocupat de lichidarea acestei bănci, care a rămas fără licență pentru că ar fi fost implicată în operațiuni de spălare a banilor.

Mai mulți specialiști au susținut că numirea ei ar fi fost ilegală, pentru că a activat anterior într-o bancă implicată în spălare de bani.

Împreună cu soțul ei Ion Echim, care a fost vice-președinte al Agenției Naționale de Protecția Concurenței (ANPC) și apoi a Consiliului Concurenței în perioada 2007-2013. a figurat și în unele scandaluri media.

Ziarul de Gardă scria la finele anului 2011, citând surse anonime, că Emma Tăbârța ar fi fost în 2010 într-o deplasare în Germania împreună cu "presupusul amant Ion Echim" pe banii Universalbank, o altă bancă lichidată.

BNM și Emma Tăbârță au negat atunci aceste informații, dar pe acest caz a fost pornită și o anchetă a CNA, a cărei rezultate nu au fost anunțate.

În același timp soții Tăbârță-Echim a ajuns să dețină o avere impresionantă. Potrivit declarațiilor de avere din anii 2012-2014 soții Echim-Tăbârță au avut venituri medii anuale de peste 1,5 milioane lei, la care se adăuga un credit preferențial de două milioane lei, cu o dobândă de doar 0,5%,de la BNM și alte credite mai mici.

Tăbârță și soțul ei dețineau în 2014 oficial un apartament de 123,7 metri pătrați în centrul Chișinăului și o casă de 126 metri pătrați la Stăuceni.

În anul 2013, în legătură cu reorganizarea ANPC, Ion Echim ajunge angajat la Terrasem-Grup SRL și Wetrade Agro SRL. Ultima fiind una dintre cele mai mari companii agricole din Moldova.

Latifundiar cu mii de hectare de terenuri agricole

În declarația de avere pentru anul 2014 depusă de Emma Tăbârță, soțul ei apare ca proprietar la trei companii: Sungrain Group, Sungrain Agro și Wetrade Agro.

Structura de proprietate este astfel: Ion Echim deține 100% din Sungrain Group SRL, iar această firmă deține 100% din capitalul Sungrain Agro și Wetrade Agro.

Wetrade Agro SRL este în prezent una dintre cele mai mari companii agricole din Moldova și are un capital social de 51,1 milioane lei. În anul 2012 cifra de afaceri a companiei a fost de peste 133 milioane lei, iar în 2014 deja de circa 253 de milioane lei.

Când Ion Echim a ajuns proprietar al acestui gigant, nu este clar, dar în ultima declarație de avere a fostului viceguvernator, se precizează că " tranzacția este nefinalizată și condiționată".

Anul trecut conducerea Wetrade Agro se lăuda pentru Revista Ferma din România că ar prelucra circa 30.000 de hectare de terenuri agricole, fiind astfel unul dintre cei mai mari latifundiari din Moldova.

La începutul acestui an conducerea raionului Drochia a acordat premii companiei Wetrade Agro pentru rezultatele înregistrate în 2015 și menționa că aceasta deține în raion mai multe terenuri agricole de sute de hectare. 

De notat că foștii proprietari ai Wetrade Agro, Mihail Vainer și Alexandru Tatarciuc dețin împreună cu Alexandru Ivanov o altă companie Wetrade SRL, care la fel se poate lăuda cu vânzări de peste 200 de milioane lei și latifundii de mii de hectare. 

Potrivit Ziarului de Gardă, în septembrie 2014, CNI a inițiat, din oficiu, controale în privința conducerii BNM. Emma Tăbârță era suspectată că nu a declarat firma soțului. În februarie 2015 însă, CNI a clasat cauza, motivând prin faptul că soțul viceguvernatoarei a devenit fondator și administrator de firmă în 2014, în timp ce instituția a verificat declarația ei pentru anul 2013. 

Citiți și: Deputații au găsit doi vinovați pentru criza din sectorul bancar

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.  

   



Oportunitati