Autostrada până la hotarul Moldovei reintră în calcul

shadow
Duminică, 06.12.2015 10:20   4157
Premierul tehnocrat al României, Dacian Cioloș, a menționat la un post de radio că autostrada Târgu Mureș - Iași se află pe locul doi în lista priorităților Comaniei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România.

Premierul român Dacian Cioloș a declarat, zilele trecute, privitor la realizarea unei autostrăzi pe ruta Târgu-Mureș - Iași, că un astfel de proiect există în master planul de transport, iar în maxim zece zile va fi prezentat un plan mai detaliat despre ce se va putea realiza în acest sens.

„Există un astfel de proiect care, din câte știu, în master plan e chiar pe locul doi din punct de vedere al priorității și o să lansăm studiile de fezabilitate, adică o să lansăm ceea ce e prevăzut în acel master plan. Chiar vrem să le punem în aplicare și să le luăm la rând, așa cum sunt acolo. (...) Eu cred că în maxim o săptămână - zece zile o să venim cu un plan mai detaliat legat concret de ce se poate face. E faza de început, deci e vorba de lansarea studiilor de fezabilitate', a precizat Cioloș, într-o emisiune la Europa FM.

Proeict discutat de peste 10 ani

Proiectul unei autostrăzi, care să lege Iașiul peste munți de Târgu-Mureș și mai departe până la hotarul cu Ungaria prin alte tronsoane dee autodrumuri este în discuții de peste zece ani. Cu toate acestea, el nu a trecut mai departe de etapă.

Mai mult, acum un an, acesta a fost exclus din Master-Planul pentru dezvoltarea rețelei de drumuri din România, fiind înlocuit cu proiectul unei șosele de viteză, fapt ce a generat protestul populației din județele moldovenești, în special din Iași. Chiar a fost creată o mișcare și un site care se numește moldovavreaautostradă.ro.

Lobby la nivel politic

În plus, politicienii din regiune s-au aliat pentru a cere autoritățile centrale de la București revederea masterplanului. Acum un an, 75 de parlamentari din regiunea Moldovei a României au semnat un memoriu referitor la autostradă pe care l-au înaintat membrilor guvernului: ”Noi, președinții de Consilii Județene din Regiunea Nord-Est, parlamentarii și aleșii locali din județele Regiunii Nord-Est, suntem primii chemați să realizăm împreună autostrada Moldova – Transilvania.

Advertisement

Noi suntem cei care trebuie să susținem, pe toate căile și independent de apartenența politică, includerea Autostrăzii Moldova – Transilvania în Master Planul General de Transport al României 2014-2020. Prin această rezoluție vrem să transmitem cel mai clar mesaj către Guvern și Parlament pentru reintroducerea de urgență a autostrăzii Moldova – Transilvania (Târgu-Mureș – Ditrău – Târgu Neamț – Iași – Ungheni) în Master Planul General de Transport (MPGT) al României.”, se spune aîn memoriu.

Primul pas în reducerea subdezvoltării economice

Autorii memoriului și-au motivat cerera prin faptul că regiunea este cea mai săracă din România și Uniunea Europeană. Însă, cu toate aceestea * distribuția investițiilor în infrastructură, așa cum este reflectată în versiunea Master Planului General de Transport, este total disproporționată, doar 10% din fonduri fiind alocate Regiunii Nord-Est și Nord-Estului Transilvaniei, ceea ce va conduce la adâncirea profundă a decalajelor inter-regionale.

Factor determinant pentru apropierea Republicii Moldova de UE

Pe lângă faptul că îmbunătățirea infrastructurii auto ar reprezenta un imbold puternic pentru dezvoltarea economică a regiunii, autorii memoriului își argumentau poziția și prin impactul unei autostrăzi asupra Republicii Moldova.

”Autostrada Moldova – Transilvania este de o importanță capitală în vederea apropierii Republicii Moldova de Europa și un factor determinant în procesul integrării acesteia în Uniunea Europeană, cerem, împreună cu celelalte patru milioane de locuitori ai Regiunii, convocarea de urgență a Comitetului de elaborare și de monitorizare a Master Planului General de Transport în vederea includerii în varianta finală a acestuia, printre proiectele prioritare ale României, a Autostrăzii Moldova – Transilvania”, se menționează în Memoriu.

Prea scumpă pentru puterile României?

Rezervele autorităților românești privind construcția autostrăzii menționate, care trebuie să urmeze traseul Târgu-Mureș – Ditrău – Târgu Neamț – Iași – Ungheni, țin în primul rând de costurile enorme ale acesteia, care s-ar urca până la nouă miliarde de euro potrivit unor estimări și peste 6,1 miliarde de euro, potrivit calculelor Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Costurile mari sunt determinate de faptul că aceasta trebuie să parcurgă o întinsă zonă montană.
Întreaga autostradă trebuie să măsoare310, 3 kilometri, fiind întinsă pe trei tronsoane.

Este vorba despte tronsonul Târgu-Mureș- Ditrău - 91.6 km, tronsonul Ditrău - Târgu Neamț de 118.1 km (cea mai dificilă, montană, parte a proiectului și tronsonul Târgu Neamț -Ungheni – de 100.6 km.
Deocamdată, în pofida presiunilor proiectul autostrăzii a rămas doar la etapa proiectelor de fezabilitate.

Un guvern mai favorabil investițiilor

Deși este devreme să vorbim despre autostrada Iași-Ungheni ca despre o certitudine, există temeiuri ca acesteia să-i fie acordate mai multe șanse de către guvernul Cioloș. Dacă politica economică a guvernului Ponta s-a axat pe stimularea consumului, ignorând importanța investițiilor, executivul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, vrea să repare acest handicap.

Prin pliticile, care sunt reflectate și în proiectul bugetului, noul guvern de la București își propune să creeze un echilibru între stimularea consumului prin majorări de salarii și relaxări fiscale, menite să reducă prețurile și investiții capitale, inclusiv în infrastructură.
 



Oportunitati