Guvernul obligat să achite 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican

shadow
Sâmbătă, 25.04.2015 08:32   3148
Curtea Supremă de Justiție a obligat Ministerul Finanțelor să plătească companiei Basconslux costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican efectuate în anul 2007.

Demolat în anul 2007, Stadionul Republican rămâne și astăzi în paragină, ca o pată neagră pe obrazul Capitalei, dar și întregii țări. Autoritățile promit deja de nouă ani de zile că în locul vechiului stadion vom avea altul nou, doar că nu au găsit bani să achite nici măcar lucrările de demolare efectuate în anul 2007 de Basconslux SRL.

Cât au costat lucrările de demolare

Compania după ce a fost amânată ani de zile cu promisiuni și scrisori de garanție din partea Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului (MDRC), expremierului Vasile Tarlev, dar și a altor autorități a fost nevoită să apeleze la justiție. Astfel Basconslux a cerut în instanță plata a peste opt milioane de lei, ce reprezintă costul lucrărilor și alte șase milioane de lei penalități de întârziere.

"Lucrările de demolare au fost executate de către Basconslux SRL în baza proiectului de execuție aprobat de ÎS Urbanproiect conform graficului aprobat de Guvern și finisate la 25 august 2007. Supravegherea executării lucrărilor de demolare a fost efectuată de către MDRC. Dat fiind faptul, că față de compania Basconslux SRL a fost pusă sarcina de a executa lucrările de demolare a Stadionului Republican în termen de până la 25 august 2007 pe contul și pe puterile proprii, cu condiția compensării ulterioare a cheltuielilor suportate de către reclamant, a fost prezentată o scrisoare semnată de către prim-ministrul Vasile Tarlev, în care se stipula garanția achitării lucrărilor efectuate de către Basconslux SRL", se precizează în decizia Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Advertisement

Potrivit verdictului, există și procesul-verbal cu privire la recepționarea lucrărilor executate, care a fost semnat de către reprezentanții unor instituții de stat și aprobat de către Ministerul Construcțiilor.

"Verbal tot se promite, că în anul viitor vor fi alocați bani în bugetul republican și cheltuielile suportate vor fi restituite. Pentru îndeplinirea lucrărilor de demolare a Stadionului, Basconslux a fost nevoită să ia credit bancar întru onorarea obligațiunilor contractuale cu subantreprenorii ceea ce a dus la calcularea și achitarea dobânzilor bancare precum, și penalităților prevăzute de contractele de subantrepriză. Din motivul neachitării față de Basconslux a sumelor expuse în reclamație, s-a dus la incapacitatea achitării impozitelor față de Bugetul Public Național, ceea ce a condus la calcularea penalităților în sumă totală de 1.397.947,97 lei față de CNAS și 554.155,85 față de CNAM", își argumenta pretenția compania.

Stadionul găzduiește maidanezi și boschetari

Anul trecut un audit realizat de Curtea de Conturi relevă că întreprinderea care administrează ruinele Stadionului Republican, a acumulat la finele 2013 datorii de 1,4 milioane de lei, chiar dacă a beneficiat de la bugetul de stat de mijloace financiare de 1,8 milioane de lei.

Totodată controlorii au constatat că în loc de tribune și echipament specializat, de mai mulți ani Stadionul Republican din capitală s-a transformat într-o adevărată junglă unde poți întâlni maidanezi, boschetari și grămezi de gunoi.

Ambasadă sau piață

În anii precedenți au mai fost propuneri pentru a construi un stadion național în alte sectoare ale capitalei, pe alte terenuri, dar ideea a rămas nerealizată. Din start, autoritățile au promis să ridice din temelii un nou complex polivalent. Ulterior, Federația de Fotbal a cerut să fie construit un stadion doar pentru sportul rege. Între timp, au apărut zvonuri că aici va fi înălțat un cartier locativ sau o nouă Ambasadă a Statelor Unite.

În 2013, fostul Ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc a propus ca pe cele 5 hectare de pământ să fie amenajată o piață agricolă cu 2.500 de locuri de comerț. Această piața ar fi urmat să funcționeze până când se vor găsi bani pentru construcția stadionului.

În același timp specialiștii cred că terenul din centrul Capitalei este prea mic pentru un stadion de nivel internațional și de cinci ani examinează alte câteva posibile locații. În 2014 ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu a anunțat că intenționează să inițieze un parteneriat public-privat pentru construcția unui stadion național la ieșirea din oraș, spre Nord țării unde este o suprafață de circa 365 ha nevalorificată.

Experții spun că un stadion necesită o investiție majoră, care nu se răscumpără nici în zece ani, mai ales că nu avem echipe puternice de fotbal care să umple tribunele cu spectatori.



Oportunitati