Misterul celor 21 de miliarde de lei „ale lui Ion Sturza”

shadow
Joi, 05.02.2015 07:44   3820
Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza a anunțat săptămâna trecută o cifră de 21 de miliarde de lei, bani care ar fi fost folosiți de Banca Națională ca să acopere gaura creată în sistemul bancar de trei bănci. Această sumă este confirmată în diverse rapoarte ale BNM

Fostul premier al Moldovei, Ion Sturza, a scris la finele săptămânii trecute într-o postare pe facebook despre faptul că în sistemul bancar au loc lucruri și tranzacții dubioase, sub umbrela Băncii Naționale. „Hoția și incompetența ne costă miliarde de dolari”, se revoltă fostul prim-ministru, care a venit cu informații importante în urma unei analize a statisticilor Băncii Naționale.

„Se pare că asistăm la o nouă MEGAAFERĂ în sistemul bancar, ghidată de BNM. Hoția și incompetența ne costă miliarde de dolari!”, afirmă Sturza.

Fostul premier afirmă că a rămas șocat după ce a analizat ultimele date publicate pe site-ul băncii centrale, constatând că BNM a făcut o cvasi emisie de 21 miliarde de lei (25% din PIB), emisie neacoperită, astupând astfel artificial gaura creată în sistemul bancar.

Curios este că cifrele respective pot fi găsite în diverse rapoarte ale BNM, dar și într-o analiză a Ligii Bancherilor din Republica Moldova.

Prima cifră suspectă este la capitolul tranzacții efectuate pe piața creditelor/depozitelor interbancare, care în noiembrie 2014 au constituit 10.811,7 milioane de lei, sumă record pentru anul trecut, fiind de 3,5 ori mai mult ca în octombrie și de 50 de ori ca în decembrie. Creșterea s-a datorat anume unor operațiuni între cele trei bănci ajunse sub administrarea specială a BNM.

Patru miliarde de dolari prin virament

A doua cifră suspectă apare la categoria Piața valutară. Astfel în raportul Ligii Bancherilor, dar și în postarea lui Ion Sturza se constată că "rulajul total al valutelor tranzacționate contra MDL pe piața valutară internă în luna noiembrie 2014 a însumat echivalentul a 4.170,7 milioane de dolari (circa 70% din PIB-ul țării n.r.), ceea ce este de 2,1 ori mai mult față de luna noiembrie 2013 și de 3,2 ori comparativ cu luna precedentă".

Advertisement

Potrivit autorilor creșterea s-a datorat în principal unui avans semnificativ "a rulajului tranzacțiilor pe piața valutară prin virament ce au reprezentat 92,9% din rulajul total al tranzacțiilor pe piața valutară. Acestea au constituit echivalentul a 3873,1 milioane de dolari, de 4,1 ori mai mult față de luna precedentă și de 2,4 ori comparativ cu luna noiembrie 2013. Grosul acestor operațiuni au fost făcute pe piața valutară spot și au constituit echivalentul a 3.722,6 milioane de dolari, în timp ce tranzacțiile swap au constituit doar 150,5 milioane de dolari.

„În numerar tranzacțiile au scăzut cu 10%, lucru care denotă un comportament decent al persoanelor fizice. Acest rulaj a fost făcut în luna care a precedat instituirea administrației speciale la Băncii de Economii. De unde vine această ofertă enormă de MDL pusă la dispoziția unor bănci alese pe sprânceană (matrioșka lui Shor - BEM, Banca Socială, Unibank), în timp ce oferta de credit a scăzut, depozitele au stagnat?!”, susține Ion Sturza.

Explozia creditării băncilor

A treia cifră suspectă o găsim la "Volumul creditelor noi acordate". Astfel în noiembrie 2014 s-a atestat o creștere de 6 ori a volumului creditelor noi, până la 21,36 miliarde de lei (aproape de cifra menționată de Ion Sturza). Adică am asistat la o explozie a creditării în Republica Moldova.
Aceasta în timp ce BNM anunță că la finele anului "soldul creditelor pe sectorul bancar conform rapoartelor prudențiale a constituit 40.842,0 milioane de lei, în scădere cu 3,2% față de începutul anului".

Unde au dispărut aceste credite. De fapt el sunt, dar au fost clasificate de BNM la altă categorie - Active ponderate la risc, în rapoartele privind activitatea economico-financiară a băncilor din Republica Moldova.

De notat că potrivit rapoartele BNM aceste credite sunt pentru o perioadă de la 2 la 5 ani și sunt de fapt niște împrumuturi interbancare, care pot fi descoperite și în rapoartele privind structura depozitelor pe sectorul bancar. Astfel în noiembrie 2014 am asistat la creșterea semnificativă cu circa 11 miliarde de lei a depozitelor la Banca Socială.

Ce s-a întâmplat totuși în luna noiembrie ar putea explica administrația și specialiștii BNM. Or multe dintre aceste cifre necesită a fi descifrate și explicate de ei.

Aceasta pentru că o mare parte din aceste tranzacții poartă caracterul unor scheme dubioase și s-ar fi realizat după modelul "suveică", descrisă deja de portalul moldova24.info.  Schema este aproximativ asta banca X creditează Y (adică deschide un depozit în Y) și apoi Y creditează entitatea Z care depune suma într-o bancă externă V, după care operațiunea se poate repeta.



Oportunitati