Moldova va negocia la Moscova importul gazelor românești

shadow
Joi, 25.09.2014 07:23   2038
Andrian Candu, ministru al Economiei, se află în perioada 25-26 septembrie la Moscova, unde va discuta cu ministrul rus al Energeticii, Alexandr Novak, și conducerea Gazprom, atât despre contractul de import a gazelor rusești, cât și a celor românești

Un nou contract de achiziție a gazelor sau prelungirea documentului actual va fi negociat la Moscova de ministrul Economiei, Andrian Candu, care efectează o vizită în capitala Rusiei, unde va participa la ședința Consiliului Economic al CSI.

''Barierele în comerțul liber și, bineînțeles, să nu uităm, că avem subiectul gazului, contractul nostru expiră la sfârșitul anului. Aceste două subiecte sunt cele mai importante de pe agenda mea. Contractul cu gazele nu va fi semnat în cadrul acestei vizite, dar am putea să avansăm mai mult în discuții și să avem cel puțin unele elemente de principiu în privința contractului. Ca de exemplu, contract nou sau prelungirea contractului actual'', a spus vicepremierul Andrian Candu.

Oficialul a atenționat că pe agenda discuțiilor de la Moscova cu Gazprom ar putea figura și intenția a Ucrainei de modificare a tarifelor la tranzitul gazului rusesc. Totodată ministrul a afirmat că Guvernul este în căutarea unor soluții de rezervă pentru ca Moldova să nu se confrunte în prag de iarnă cu o criză energetică.

Advertisement

"Misiunea vizitei mele și inclusiv a Guvernului, este să asigure în așa fel, încât toți să avem căldură. Nu stăm locului, dar căutăm alternațive și rezerve în așa fel, încât toți să avem căldură la iarnă", a mai afirmat Candu.

Deși nu se declară oficial, unul din subiectele care va fi pe agenda negocierilor cu Gazprom este importul gazelor românești prin conducta Iași-Ungheni, care nu a început încă și ca urmare a faptului că autoritățile nu au găsit o soluție pentru ca acestea să fie distribuite de companiile din cadrul Moldovagaz, au stabilit că o va face o companie a statatului, care nu are nici personal și nici consumatori.

Se caută un vinovat pentru faptul că gazul românesc nu a trecut Prutul

Între Moldova și Moscova există divergențe majore cauzate de aderarea țării noastre la Pachetele Energetice II și III ale UE, care presupun că una și aceeași companie nu poate fi importator, transportator și furnizor de gaze, așa cum este Moldovagaz.

În cazul în care la Moscova nu se ajunge la un consens cu Gazprom-ul asupra unui nou contract, atunci 2015 va deveni al patrulea an consecutiv de când Moldovagaz și Gazprom nu semneză un nou contract de import.
Ultimul contract a fost semnat la 30 decembrie 2006 și a expirat în anul 2010.

De atunci, Moldovagaz și Gazprom nu au ajuns la un consens asupra unui nou contract, în fiecare an fiind prelungit vechiul acord. Moscova condiționează semnarea unui nou acord de renunțarea de către Republica Moldova la aplicarea documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European și de rezolvarea problemei datoriilor la gaz.

În anul 2014, prețul gazului livrat a fost de 365 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu zece dolari mai mic decât în 2013.



Oportunitati