Abia în 2022 va începe construcția primului depozit regional de gestionare a deșeurilor solide

shadow
Miercuri, 22.09.2021 06:20   1585
La opt ani de la aprobarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, autoritățile vorbesc despre începerea transpunerii în practică a acesteia.

Astfel, din 2022 ar urma să înceapă construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide în Regiunea Management al Deșeurilor (RMD) nr.5, ce cuprinde raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni, anunță Ministerul Mediului.

Implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 are loc în cadrul programului „Managementul Deșeurilor Solide în Republica Moldova”, implementat cu suportul Băncii Europene de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în 8 regiuni de dezvoltare.

Costurile totale pentru implementarea acestor opt proiecte sunt estimate la circa 165 milioane de euro, din care 100 milioane sunt împrumut.

„Până la sfârșitul lunii septembrie Studiul de Fezabilitate pentru RMD 5 va fi finalizat, experții COWI vor prezenta datele actualizate, ulterior este necesar de pregătit platforma pentru investiții: e vorba despre necesitatea instituirii operatorului regional care va gestiona depozitul de deșeuri și stațiile de transfer, de sortare și compostare. În acest sens, forma instituțională propusă de experți prevede crearea unei Societăți pe Acțiuni pentru operatorul regional, reprezentativă pentru raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni”, a declarat Iuliana Cantaragiu, ministră a Mediului, în cadrul unei discuții cu primarii din cele trei raioane.

Advertisement

Costurile pentru construcția unui depozit regional de 600.000 de tone pentru 20 de ani, o stație de transfer de 11.000 tone/an, două stații de sortare, o stație de compostare și echipament și utilaje etc. sunt estimate la 11,8 milioane euro.

Iuliana Cantaragiu a dat asigurări că investițiile pentru construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor sunt un grant pentru autoritățile locale, iar împrumutul ce va fi acordat de BERD și BEI fiind garantat de stat.

„Este important ca terenurile unde vor fi construite poligonul și stația de transfer a deșeurilor să fie în posesia statului, pentru a asigura implementarea eficientă și durabilitatea proiectului”, a mai adăugat ministra în context.

Concomitent, primarii din Ungheni, Nisporeni și Călărași au reconfirmat disponibilitatea de a conlucra cu experții pentru finalizarea actualizării Studiului de fezabilitate, inclusiv au manifestat pregătirea pentru crearea Societății pe Acțiuni prin care va fi instituit operatorul regional, cu sediul la Ungheni.

Anterior, Ion Gîlcă, coordonatorul Programului național „Managementul Deșeurilor Solide” (MDS) a anunțat că inițierea implementării proiectului va fi posibilă după ce un grup de experți străini vor colecta datele pentru revizuirea și actualizarea Studiilor de fezabilitate a tuturor celor opt regiuni.

Potrivit lui Ion Gîlcă, experții urmează să-și înceapă activitatea în perioada imediat următoare, iar autoritățile locale vor fi responsabile să ofere suportul informațional necesar pentru colectarea datelor într-o perioadă de timp optimă.

Programul MDS prevede implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, prin implementarea proiectelor ce vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni - 3 în regiunea de dezvoltare Sud, 3 în Centru și 2 în regiunea de dezvoltare Nord. Pănă în prezent, au fost finalizate trei studii de fezabilitate pentru regiunile 1, 5 și 8.

În prezent doar 10% din deșeurile reciclabile din Moldova sunt recuperate, 90% sunt transportate la gunoiști fără reciclare.



Oportunitati