Cum scăpăm de milioane de tone de deșeuri: Aceastea ar putea fi incinerate și coincinerate

shadow
Miercuri, 31.07.2019 06:27   2053
Modificările articolului 17 din Legea 209, care permit incinerarea și coincinerarea deșeurilor, ar putea fi propuse deputaților spre votare până la finele acestei veri, a anunțat Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari în cadrul dezbaterilor publice, organizate pe marginea acestui subiect.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Economic, deșeurile vor putea fi incinerate și valorificate energetic doar de acele companii care se vor încadra în criterii riguroase de ardere a resturilor, prevăzute de lege.

4 milioane de tone de deșeuri pe an?

Acestea vor trebui să dispună de instalații care printre altele, vor fi verificate la capitolul emisiilor în aer (metale grele, dioxine, furani etc) urmare a incinerării sau coincinerării deșeurilor.

Vicespeakerul Legislativului a menționat în cadrul dezbaterilor că modificările propuse de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) la Legea 209 privind deșeurile sunt bune și necesită o promovare rapidă.

Prezenți la dezbateri, reprezentanții comunității de afaceri au subliniat că problema este una foarte gravă în Moldova. Potrivit unor date, în țară doar 10% din deșeurile reciclabile se recuperează. Restul 90% sunt depozitate la gunoiști.

În cadrul dezbaterilor reprezentanții de la Regia Autosalubritate din Chișinău au anunțat că doar în Capitală anual sunt colectate circa 200.000 de tone de deșeuri.

Advertisement

În același timp alte date arată că într-un singur an, pe teritoriul Moldovei, sunt generate circa 4 milioane de tone de deșeuri, din care doar ceva mai mult de jumătate ajung a fi colectate și depozitate la gunoiști autorizate 

Potrivit participanților la discuții avantajele incinerării și coincinerării sunt, printre altele, reducerea cantității de deșeuri depozitate, precum și valorificarea energetică a resturilor, ceea ce permite o economie a resurselor energetice. În Europa, în unele state, depozitarea deșeurilor nu mai are loc, iar prelucrarea acestora se face sută la sută.

Experții Secretariatului Consiliului Economic susțin necesitatea promovării concomitente și a legii privind deșeurile și a proiectului de lege privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman.

Ori incinerarea deșeurilor din sectoarele agroalimentare poate reduce substanțial riscul de poluare a mediului cu resturi alimentare și animaliere care astăzi sunt îngropate în sol sau aruncate la gunoi.

O Strategie, doar pe hârtie

De notat că în aprilie 2013 Guvernul a aprobat Strategia de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, care prevede crearea unui sistem de management integrat al deșeurilor.

În Strategie se propune divizarea teritorială a țării în opt regiuni de management al deșeurilor. Totodată, trebuiau construite două stații de tratare mecanico-biologică a deșeurilor pentru municipiul Chișinău și Bălți unde să poată fi prelucrate deșeurile din cinci-șase raioane vecine și construcția a circa 100 de stații pentru acumularea deșeurilor și transferarea ulterioară a acestora la depozitele regionale.

Această strategie a fost elaborată pentru ca țara noastră să se alinieze normelor existente în Uniunea Europeană și să respecte cerințele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. Costul de implementare a strategiei în perioada 2014-2023 se estimează la 9,1 miliarde de lei lei, adică aproximativ 910 milioane de lei pe an.

În realitate suma anuală alocată în acest scop în 2018 a fost de doar 28,9 milioane lei, iar pentru anii 2020-2022 se planifică majorarea până la 100 milioane lei pe an.



Oportunitati