Pesta porcină africană se răspândește din nou în Moldova

shadow
Marţi, 30.07.2019 10:51   1190
Pesta Porcina Africană (PPA) nu a fost eradicată în totalitate din țara noastră și se răspândește din nou, de data aceasta afectând câteva localitati din două raioane.

Potrivit unui comunicat al Agenției Națională de Siguranță Alimentară (ANSA), pe 26 iulie 2019 Laboratorul Național de Referință pentru ASF prin PCR a confirmat un rezultat pozitiv la porci domestici în Milești, Nisporeni (gospodărie particulară cu o porcină) și două rezultate pozitive în municipiul Cahul, în extravilan (exploatație cu 92 porcine).

Au fost convocate ședințele Comisiilor pentru Situații Excepționale din Cahul și Nisporeni, la care au fost aprobate planuri complexe de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane.

Măsuri de eradicare și profilaxie

În plus se efectuează și ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA.

În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

Advertisement

Toți proprietarii, la care porcinele au fost nimicite în scopul eradicării focarului de PPA vor fi despăgubiți, conform legislației în vigoare.

Trei focare în Moldova

În prezent pe teritoriul Republicii Moldova sunt trei focare de PPA la porci domestici (satul Manta și municipiul Cahul, Milești, Nisporeni) și un focar de pesta porcină africană la mistreți în zona de frontieră la 2,7 kilometri de orașul Lipcani, Briceni și 239 metri de la râul Prut.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Totodată ANSA solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Conform specialiștilor, boala afectează porcii domestici și cei sălbatici. Virusul nu se transmite la om, dar poate genera pierderi mari crescătorilor de porci.

PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ajunge în țară se pot înregistra pagube de zeci și sute de milioane lei.

Câți porci mai avem

Datele statistice arată că la finele lunii iunie 2019 în Republica Moldova erau atestate 419.000 de porcine, în scădere cu circa 12.000 față de anul precedent. Din totalul de porcine, 48% erau în gospodările populației. O eventuală extindere a bolii ar putea avea efecte grave pentru populație și economia țării.

De notat că pesta porcină face ravagii în statele vecine. Astfel în România, pesta a fost confirmată în peste 140 de localități din 20 de județe, iar anul trecut - și la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250.000 de porci.



Oportunitati