Restanțele de miliarde: Fiscul a încasat 729 milioane lei obligații fiscale de la restanțieri

shadow
Marţi, 16.04.2024 10:53   667
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) informează că, în primul trimestru al anului 2024, din totalul veniturilor acumulate la Bugetul public național, suma încasată în scopul stingerii obligațiilor fiscale ale contribuabililor restanțieri constituie 729,1 milioane lei, inclusiv 249,8 milioane lei în luna martie curent.

Serviciul Fiscal nu menţionează, însă, dacă încasările de la contribuabilii restanţieri sunt în creştere şi care este valoarea totală a datoriilor fiscale la bugetul de stat.

Restanţe de miliarde

Conform datelor publicate la începutul acestui an, valoarea datoriilor la bugetul de stat a unui grup de circa 2.000 de companii în insolvenţă se ridicau la câteva miliarde de lei, iar unele firme aveau creanţe faţă de bugetul de stat de sute de milioane de lei. De exemplu, firma Vivax Construct SRL – peste 600 milioane lei.

Citiţi şi:

De la oligarhi la companii de stat: Fiscul a scos la mezat creanțe fiscale de miliarde de lei

Serviciul Fiscal precizează că, reieșind din competența SFS pentru executarea creanțelor bănești bazate pe dispoziții de drept public, în primul trimestru al anului 2024, de către autoritatea fiscală au fost recepționate 50 mandate de executare emise de autorități cu suma creanței în mărime de 1,1 milioane lei, dintre care 19 mandate au fost executate integral în sumă de 499.700 lei și parțial – un mandat în sumă de 42.170 lei.

Advertisement

„În luna martie curent, numărul total al mandatelor de executare aflate în procedură de executare sunt 109 mandate, cu suma restanței creanțelor bănești în mărime de 2,8 milioane lei”, comunică Fiscul.

De asemenea, în perioada primului trimestru al anului 2024 au fost recepționate 16 solicitări de recuperare a creanțelor de la statele străine. La situația din 31 martie 2024, este declanșată procedura de executare silită față de 106 debitori, conform solicitărilor recepționate de la statele străine.

În partea ce ține de cooperarea cu executorii judecătorești, în cauzele în care statul deține calitatea de creditor, prin intermediul SFS pe parcursul primului trimestru ale anului 2024 au fost recepționate 7.107 de încheieri ale executorilor judecătorești.

2.938 dosare ale întreprinderilor aflate în procedura de insolvabilitate

Suplimentar la atribuțiile prevăzute de legislația fiscală, SFS percepe, în modul stabilit de executare silită a obligației fiscale neonorate în termen, împrumuturile interne și externe cu destinație specială acordate agenților economici prin intermediul Ministerului Finanțelor, dobânzile aferente acestora.

Citiţi şi:

Fiscul susţine că în 2023 a recuperat circa 3 miliarde de lei de la contribuabilii restanțieri

Astfel, pe parcursul primului trimestru al anului 2024, urmare a aplicării măsurilor de executare silită au fost încasate mijloace bănești în contul stingerii datoriilor cu termen expirat în sumă totală de 1,7 milioane lei și 36.100 EURO, ceea ce reprezintă mai mult față de perioada similară a anului precedent – cu 72.800 lei, sau 4,4%.

De asemenea, SFS deține calitatea de creditor în cadrul proceselor de insolvabilitate în partea recuperării obligațiilor fiscale restante și asigură reprezentarea în instanțele de judecată și în cadrul Adunărilor creditorilor /ședințele comitetului creditorilor pentru recuperarea creanțelor fiscale validate în 2.938 dosare ale întreprinderilor aflate în procedura de insolvabilitate, pe parcursul trimestrului I al anului 2024.



Oportunitati