Carențe și lipsă de transparență în gestiunea celui mai mare proiect de finanțare a agriculturii

shadow
Vineri, 12.04.2024 08:06   833
Deși spune că Proiectul „Livada Moldovei” a adus numeroase beneficii cetățenilor Republicii Moldova prin asigurarea accesului la produse agricole alimentare de înaltă calitate, Curtea de Conturi constată că administrarea fondurilor de miliarde de lei, alocate de la Bugetul de stat și din credite externe, s-a făcut netransparent și cu grave încălcări.

Acum 10 ani, în 2014, urmare a încheierii unui Contract de finanțare în valoare de 120 milioane euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI), Guvernul a inițiat Proiectul „Livada Moldovei”, cu scopul declarat de a asigura consolidarea și dezvoltarea lanțului valoric horticol al Republicii Moldova, prin sporirea gradului de ocupare a forței de muncă, diversificarea producției pentru consumul populației, precum și pentru a impulsiona activitatea de inovare și cercetare în domeniul horticol.

Cel mai mare proiect de finanțare a plantării de livezi moderne

Proiectul finanțat de BEI este cel mai mare din domeniul agricol și a fost lansat oficial abia în anul 2016, urmând a fi implementat până ianuarie 2023, dar pentru că nu s-a reușit accesarea tuturor resurselor, acest a fost extins de câteva ori, ultimul termen fiind ianuarie 2027.

Citiți și:

Au mai rămas 60 milioane de euro: noul șef al oficiului BEI în Moldova despre Livada Moldovei

„Proiectul este conceput ca o linie de creditare, în care Guvernul contractează împrumut de stat de la BEI pentru recreditarea, la condiții avantajoase, a persoanelor juridice publice și private, care implementează proiecte investiționale în domeniul sectorului horticol”, notează Curtea de Conturi după ce au făcut auditul proiectului.

„Implementarea Proiectului a înlesnit dezvoltarea lanțului valoric horticol național, prin plantarea unor livezi moderne cu o productivitate sporită, construcția serelor protejate pentru creșterea legumelor, crearea infrastructurii necesare de păstrare și procesare a fructelor/legumelor, dotarea producătorilor agricoli autohtoni cu sisteme de irigare, tehnică și utilaje agricole performante, precum și prin îmbunătățirea nivelului pregătirii practice a absolvenților și sporirea eficacității cercetărilor științifice în domeniul horticol”, afirmă Curtea de Conturi.

Advertisement

S-a constatat că, pe parcursul anilor 2016-2023, în cadrul Proiectului au fost finanțate 514 subproiecte investiționale în sumă totală de 197,5 milioane euro, dintre care valoarea creditului BEI constituie 90,4 milioane euro sau echivalentul a 75,3% din soldul disponibil al creditului BEI (120 milioane euro).

Evidența contabilă neconformă

Auditul a relevat, însă, că nevalorificarea deplină a creditului BEI disponibil a fost condiționată de unele aspecte neconforme în procesului de organizare și realizare a Proiectului, fiind admise carențe privind legalitatea proceselor și activităților desfășurate, care pot afecta atingerea rezultatelor așteptate ale Proiectului și utilizarea eficientă a resurselor alocate.

Mai mult! Curtea de Conturi constată că „evidența contabilă neconformă, limitează capacitatea părților interesate de analiza promptă a indicatorilor financiari aferenți activității Unității de implementare a Proiectului „Livada Moldovei””.

De asemenea, auditorii susțin că „Unitatea de implementare nu a asigurat sistematizarea și păstrarea documentelor contabile în termenele și conform regulilor prevăzute de Organul de stat”.

Citiți și:

Moldova a folosit doar 6% din banii celui mai mare proiect de finanțare a agriculturii

„Neasigurarea transparenței procedurilor de achiziții generează suspiciuni rezonabile privind legalitatea atribuirii unor contracte de achiziții și conduce la majorarea costurilor Proiectului „Livada Moldovei”, afirmă auditorii.

În plus, ei mai susțin că „implementarea lentă a unor activități din cadrul Proiectului a influențat majorarea costurilor de deservire a împrumuturilor contractate și creșterea prețurilor la achizițiile de bunuri, lucrări și servicii în cadrul subproiectelor investiționale implementate, consecințele fiind resimțite de beneficiarii finali ai Proiectului”.

Costurile suportate de Guvern

De notat că, potrivit Contractului de finanțare, Guvernul și-a asumat responsabilitatea de a finanța din bugetul de stat valoarea totală a cheltuielilor aferente echipării cu resurse adecvate și personal calificat a Unității de implementare a Proiectului „Livada Moldovei”, fiind alocate 78,4 milioane de lei.

De asemenea, Curtea de Conturi a stabilit că, în vederea menținerii atractivității Proiectului și stimulării în continuare a investițiilor în sectorul horticol, statul a contribuit indirect cu alte 596,9 milioane de lei, inclusiv prin acordarea facilităților fiscale și vamale pentru importul sau livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor și serviciilor destinate Proiectului, subvenționarea investițiilor efectuate și dobânzilor achitate conform contractelor de credit încheiate și, respectiv, scutirea de TVA pentru livrările de bunuri și servicii din cadrul Proiectului.



Oportunitati