Exporturile de cereale în blocaj: recolta de porumb din 2023 stă în depozite

shadow
Miercuri, 27.03.2024 10:03   400
Unul dintre argumentele invocate de Comisia Situații Excepționale (CSE) și ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) pentru a prelungi cu trei luni perioada de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase sunt stocurile uriașe de aceste produse agricole.

MAIA susține că, „în urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale”, a constatat că în depozitele agenților economici din țară mai există circa 398.340 tone de grâu de toamnă, circa 1,3 milioane tone porumb și 350.000 tone de semințe de floarea-soarelui.

Stoc de porumb cât recolta din 2023

Cifrele publicate de Ministerul Agriculturii denotă că în stocuri se află o cantitate de porumb egală cu recolta din 2023, ceea ce arată că exporturile de grăunțe stagnează.

Citiți și:

Recoltă record de rapiță: producția agricolă din 2023 a crescut cu 23,6% față de 2022

La mijloc sunt prețurile foarte mici de pe piața regională, ca urmare a unei oferte mari de porumb din Rusia și Ucraina. De altfel, Rusia a majorat anul trecut de circa două ori exporturile de cereale pe piața statelor UE, înghesuind Ucraina de pe mai multe piețe.

Cât despre stocurile de circa 350.000 tone de semințe de floarea-soarelui, apoi acestea sunt cât aproape jumătate din recolta din 2023.

Advertisement

Divergențe la mărimea stocurilor

Pe de altă parte, cel mai mare procesator de semințe de floarea soarelui susține că stocurile ar fi mult mai mici. Ţinând cont de faptul că și anterior au existat divergențe majore în cifrele oficiale și cele de pe piață, putem bănui că undeva cineva manipulează.

Citiți și:

Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova și-a oprit activitatea: Nu e singura

Aceasta l-a făcut pe vicepremierul Vladimir Bolea să iasă pe pagina sa cu o nouă reacție la subiectul stocurilor de floarfea soarelui.

„Astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone. Deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei. Pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet, a fost prelungită perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de flaorea soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distrorsionate din piață”, afirmă ministrul Agriculturii.

Citiți și:

Moldova a interzis exportul de făină de grâu, în schimb permite exportul de porumb

Amintim că, în februarie 2022, Biroul Național de Statistică comunica că în 2021 recolta de porumb a fost de 2,33 milioane de tone.

Ulterior, agricultorii au prezentat date actualizate potrivit cărora de fapt cifra reală a recoltei de porumb a fost de circa 3,0 milioane de tone, adică cu aproape o treime mai mare. Aceasta, pentru ca să li se permită exportul de porumb, interzis imediat după începerea războiului din Ucraina.



Oportunitati