Navele sub pavilion moldovenesc, sursă de pericol, de metale și poluare

shadow
Joi, 29.08.2019 06:15   8978
În perioada 2012-2018 circa 100 de nave sub pavilion moldovenesc au ajuns la metal vechi în Turcia, Pakistan sau India, arată datele culese de Mold-Street.com, de pe platforma neguvernamentală Shipbreaking.

În rapoartele anuale ale Secretariatului Memorandumului de înțelegere de la Paris privind controlul statului portului (Paris MoU) frecvent se menționează că multe din navele înregistrate cu pavilion moldovenesc sunt vechi, ruginite și prezintă risc major pentru navigație.

Vase multe și ruginite 

De exemplu în raportul pentru 2017 Paris MoU menționa în mod special cazul cargoului North Star, care era plin de rugină și avea fisuri. În consecință i s-a interzis accesul în porturile statelor UE și s-a oferit o singură autorizație de navigare, doar spre un port din Turcia pentru reparație capitală sau tăiere la metal vechi.

Acesta a ajuns într-adevăr în Turcia, în unul dintre cele mai celebre "cimitire" de vase maritime din lume, Aliaga, unde a fost tăiat. Aceeași soartă în 2017 a avut și cargoul Asirat și alte 8 nave sub pavilion moldovenesc.

O altă destinație a vaselor ruginite din toată lumea, inclusiv Moldova este plaja Gadani din Pakistan, sau Alang în India, unde lucrează mii de persoane la dezasmblarea navelor.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Protecția consumatorilor   Transport și turism  

Advertisement

Oportunitati