Un miliardar rus, fost șef la Gazprom, este al doilea cel mai mare acționar la OTP Bank

shadow
Joi, 07.02.2019 06:17   9846
OTP, cea mai mare instituție bancară din Ungaria, e gata să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al Mobiasbancă. Pentru ca tranzacția să aibă loc, OTP urmează să obțină permisiunea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și aprobarea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

E greu de crezut că aici ar putea apărea impedimente, dar există precedente chiar la vecini. 

O decizie fără precedent în România

Un an în urmă Banca Națională a României (BNR) a respins cererea grupului OTP de preluare a Băncii Românești. Motivele nu au fost anunțate, existând o cutumă în acest sens.

Decizia BNR a fost calificată însă ca una fără precedent la un asemenea nivel, ceea ce potrivit zf.ro, "a ridicat multe semne de întrebare legate de motivele acestei respingeri".

Citiți și:

De ce gigantul bancar francez SocGen se retrage din Republica Moldova

Totodată Ziarul Financiar nota că "BNR s-a uitat mult mai atent în transferurile făcute între 2012-2015 prin intermediul OTP România (peste 99% din acțiuni aparțin OTP Bank n.r.), ceea ce a generat multe suspiciuni".

Cine sunt acționarii OTP

Anumite semne de întrebare ridică și structura de proprietate la OTP Bank, chiar dacă nici-un acționar nu deține o cotă mai mare de 10% din capital.

Cu o cotă de 8,57% (8,85% drepturi de vot), cel mai mare acționar al OTP este compania petrolieră MOL din Ungaria (la care statul deține 25,2%), una dintre cele mai mari din regiune.

Al doilea acționar ca mărime al OTP este firma Kafijat Ltd cu 7,79% (7,86% drepturi de vot), controlată de miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta în epoca sovietică și apoi anii 90 ai secolului XX a fost șeful filialei Gazprom din Ungaria, de unde și provine o mare parte din averea sa de circa  1,8 miliarde de dolari.

Un an în urmă Rahimkulov a fost inclus de către Trezoreria Statelor Unite într-o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Bursa și tranzacții   Proprietari și manageri   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati