Cine este de vină că nimeni nu a cerut ca 4 firme din grupul Shor să returneze 13 miliarde lei

shadow
Vineri, 08.09.2017 05:10   7848
Companiiile Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Grup SRL și Voximar Grup SRL ce fac parte din așa-zisul Grup Shor au primit până pe 24 noiembrie 2014, credite în valoare de 13,1 miliarde de lei de la Banca de Economii, arată raportul Kroll. Până în prezent contra acestor companii nu a fost inițiat nici-un proces în instanțele din Chișinău.

Potrivit datelor de pe pagina instanțelor de judecată instanțe.justice.md, până în prezent nu exista nici-un proces în care ar figura cele patru companii.

În plus portalul newsmaker.md a publicat un răspuns oficial al judecătoriei Chișinău, dat unui avocat în care se confirmă aceste informații.

Banca Națională doar dezminte

În același timp Banca Națională a Moldovei a difuzat un comunicat de presă în care "dezminte informația că nu au fost intentate acțiuni în justiție în privința companiilor cunoscute de public ca „grupul Șor”

BNM susține că, "în baza informației obținute de la lichidatorii Băncii de Economii, BANCA SOCIALĂ și BC UNIBANK, din momentul instituirii administrării speciale și retragerii licenței celor trei bănci, au fost inițiate multiple acțiuni civile și penale".

"Astfel, în scopul încasării datoriilor și recuperării prejudiciului cauzat celor trei bănci, administratorii speciali/lichidatorii acestora au înaintat acțiuni civile în instanțele de judecată, precum și au depus sesizări de pornire a urmăririi penale în privința unor foști administratori și debitori ai băncilor".

Citiți și:

Cum a ajuns avocatul lui Shor să se ocupe de recuperarea miliardului

BNM însă nu menționează dacă sunt și acțiuni contra celor patru firme. În schimb autoritatea anună că în cadrul mai multor dosare penale, băncile în proces de lichidare au fost recunoscute în calitate de parte civilă.

"În același timp, comunicăm că BNM, în virtutea și în limitele mandatului atribuit prin lege supraveghează procesul de lichidare silită a băncilor și a solicitat lichidatorilor băncilor examinarea suplimentară a acțiunilor ce pot fi întreprinse în vederea recuperării prejudiciului cauzat acestora", se mai arată în comunicatul instituției.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati