Cel mai bogat oraș din Moldova a ajuns la mila Guvernului și a creditorilor

shadow
Marţi, 25.07.2017 09:15   3585
Chișinăul, capitala Republicii Moldova și unde este concentrată mai mult de 50% din activitatea economică a țării reușește să adune venituri proprii ce acoperă doar 11-12% din bugetul anual.

Potrivit raportului privind executarea bugetului anual al municipiului Chișinău, în 2016, capitala a acumulat venituri de 3,145 miliarde de lei, cu peste 70 milioane lei peste planul aprobat și cu 37,4 milioane lei mai mult decât prevedea bugetul precizat.

Doar 11% din veniturile Chișinăului sunt proprii

Din raport rezultă că față de anul 2015, creșterea este de 415 milioane lei. Un rezultat destul de bun pentru administrația Chișinăului. Asta la prima vedere, or din raport rezultă că doar 357 de milioane lei, adică aproximativ 11% sunt venituri proprii.

În timp ce 1,57 miliarde de lei din banii acumualți la bugetul municipal, adică 50% sunt transferuri de la bugetul central. În plus alte 1,13 miliarde lei, sau circa 36% sunt "defalcări de la veniturile generale de stat".

Situația creată reflectă și dependența financiară de Guvern în care se află administrațiile publice locale, inclusiv și cea a celui mai bogat și important oraș din țară.

Adică autoritățile centrale adună veniturile centralizat, după care le redistribuie administrațiilor locale pe baza principiului după populație și suprafață. Cel puțin așa prevede legislația.

Profesorul universitar Angela Secrieru constată într-un raport de evaluare a calității finanțelor publice locale ale 50 de APL și  "o pronunțată favorizare financiară a APL după criteriul politic".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Legislația și reglementările   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati