Ședință de prezentare platformei moldova vrea autostradă pe 14 martie 2019

Vă invităm la o ședință de prezentare platforma Moldova Vrea Autostradă pe 14 martie 2019, ora 16:00, sediul IDEP Moldova sau V CONTINENTAL (tbc).

Scopul prezentării ar fi extinderea grupuluide inițiativă pentru a mări probabilitatea devenirii unui argument sonor pentru organizațiile de susținere tehnică ce ar putea susține Republica Moldova pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar ulterior și construcția în cazul validării portabilității prin mix de finanțare.

Noi, reprezentanții a 7 ONG-uri la inițiativa IDEP Moldova am demarat mai multe activități privind autostrada posibilă Chișinău Ungheni. Totul a început în data de 7 decembrie 2018 cu conferință organizată de președinții celor 7 ONG-uri. Ulterior a fost organizată o conferință de presă împreună cu președinții raioanelor Călărași, Straseni și Ungheni unde a fost semnat Memorandum de înțelegere privind măsurile comune pentru promovarea autostrăzii Chișinău Ungheni ce s-ar interconecta cu autostrada Târgu-Mureș-Iași-Ungheni deja aprobată prin lege promulgată de Excelența Sa, Președintele României, Klaus Johannes.

La începutul anului 2019 la îndemnul colegilor din România noi am înregistrat Asociația Obștească Moldova Vrea Autostradă a cărei fondatori sunt președinții celor 7 ONG-uri ce au demarat inițiativa. Deja există Moldova Vrea Autostradă cu aceeași identitate precum și cea din România, cu același nume. În același timp, parteneri din cadrul organizațiilor neguvernamentale din România pentru aceasta inițiativă sunt ProInfrastructura, Împreună pentru A8 și Moldova Vrea Autostradă. Ne propunem semnarea acordurilor de colaborare și cu Împreună pentru A8 și ProInfrastructura.

La data de 23 ianuarie grupul de lucru compus din 12 persoane condus de IDEP Moldova a organizat deplasare la recepțiaorganizată de primăria municipiului Iași la Palatul Culturii. La acest eveniment select au participat Excelența Sa, Președintele României, Primarii din municipiile din România, zona Moldovei cu care am reușit să stabilim cadrul pentru colaborare ulterioară. În cadrul aceleiași vizite și eveniment solemn la care noi am avut onoarea să participăm mulțumită invitației primarului municipiului Iași, Mihai Chirică, noi, Moldova Vrea Autostradă din Moldova și România, am semnat un Memorandum de înțelegere. Din acest moment noi coordonăm activitățile noastre pentru a asigura continuarea coridorului de infrastructură rutieră prin autostrada posibilă Chișinău Ungheni ce s-ar interconecta cu autostrada deja aprobată prin lege Târgu Mureș Iași Ungheni.

Având în grupul de lucru experți din domeniul tehnic cu experiență solidă în domeniul public, dar și momentan în diverse proiecte de infrastructură finanțate din fonduri internaționale, s-a constatat necesitatea asigurării bancabilității proiectului. În acest sens, continuarea autostrăzii Chișinău Ungheni ar putea fi un exercițiu complicat dacă nu va fi continuat până la Odesa. Schimburile de mărfuri pe acest tronson sunt dintre cele mai importante, ceea ce creează premisele pentru proiect de autostradă bancabil. Constientizând acest fapt am obținut audiență la președintele regiunii Odessa în data de 13 februarie. După întrevedere am obținut scrisoare de susținere pentru autostrada posibilă Chișinău Ungheni și ulterior Chișinău Odessa. Din acest moment autostrada posibilă Chișinău Ungheni ar fi prima etapă, iar autostrada Chișinău Odessa ar fi etapa a doua.

În toată această scurtă perioadă, dar cu multe activități importante noi am asigurat și prezența în presă, inclusiv și postul național de televiziune, mai mult de 5 emisiuni la radio și rețele de socializare. În același timp, fiecare dintre noi acoperă costurile pentru activități din resurse proprii, inclusiv și o groază de timp pentru a discuta cu mulți oameni din domeniu pentru validarea pașilor următori. De autostradă, dacă va fi, vom beneficia toți, cei ce cred sau nu, cei ce migrează sau rămân, cei ce dispun de transport, sau nu.

Înregistrarea se face prin transmiterea pe adresa moldovavreaautostrada@gmail.com sau rețele de socializare(Facebook) grupul Moldova Vrea Autostrada Chișinău.


Advertisement

Oportunitati