IDIS „Viitorul" lansează Raportul de monitorizare „Guvernare locală deschisă pentru cetățeni activi și informați”

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" anunță lansarea raportului de monitorizare „Guvernare locală deschisă pentru cetățeni activi și informați”.

Evenimentul va avea loc marți, 11 octombrie, începând cu ora 10:00, în Sala de conferinţe a hotelului Jolly Alon, et. 1, situat pe str. Maria Cebotari 37, Chişinău.

Raportul, semnat de expertul Viorel Pârvan, are ca scop monitorizarea administrației publice locale din 50 de unități administrativ teritoriale de nivelul I din Republica Moldova pentru a determina nivelul de transparență în activitatea acestora. În acest sens, au fost monitorizate paginile web oficiale ale 38 de orașe și 12 sate din țară pentru stabilirea clasamentului privind deschiderea guvernării locale către cetățeni.

În cadrul evenimentului va fi prezentat și portalul transparenței guvernării locale în Moldova. Website-ul arată nivelul de transparență al autorităților publice locale la capitolul achiziții publice, participarea în procesul decizional, accesul la informație, resursele umane și conflictul de interese, administrarea proprietății publice, prestarea serviciilor sociale, bugetarea și gestionarea întreprinderilor municipale. Metodologia a fost preluată de la un proiect similar implementat cu succes de Transparency International Slovacia.

Reprezentanții autorităților administrației publice locale ar trebui să considere acest clasament atât ca o apreciere a muncii lor, precum și o motivație de a-și îmbunătăți eforturile și de a acționa în mod transparent pentru a furniza informații de calitate. Aceste eforturi trebuie recunoscute ca o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică locală și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor acestor comunități locale.

Evenimentul are loc în cadrul inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar“. Inițiativa este implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea financiară a Programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada SUA în Republica Moldova. Proiectul are ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii, contactați organizatorii la (+373 22) 22 18 44 sau ana.veverita@viitorul.org.


Advertisement

Oportunitati