În 2019, doar 4% din beneficiarii de subvenții agricole au fost debutanți

shadow
Marţi, 04.02.2020 05:34   631
În anul 2019 Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 7.505 cereri de subvenționare în valoare de pese 1,18 miliarde lei. Din totalul de 4.476 de producători agricoli beneficiari, doar 180 sunt debutanți de subvenții ceea ce constituie 4% din totalul solicitanților de subvenții.

Potrivit datelor prezentate de conducerea AIPA în cadrul unei conferințe de presă, cea mai mare pondere a solicitărilor de subvenții din anul 2019, au fost pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare – circa 400 milioane lei, urmată de subvenționarea tehnicii și utilajului agricol inclusiv mini-till și no-till - 245,8 milioane lei.

Dintr-un miliard, mai mult de jumătate vor merge pentru datoriile din 2019

Totodată valoarea investițiilor efectuate de producătorii agricoli în 2019 constituie circa 4 miliarde lei, generând peste 2.500 locuri noi de muncă. Pentru anul 2020 valoarea totală a Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) constituie circa un miliard de lei.

Din această sumă mai mult de jumătate (circa 570 milioane) vor merge la subvenționarea producătorilor agricoli ce au efectuat investiții în anul 2019 dar nu au beneficiat de subvenții ca urmare a epuizării fondului.

Advertisement

În consecință doar 430 de milioane lei rămân pentru subvențiile din acest an. Din această sumă 21,4 milioane lei vor fi distribuite pentru: contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului; 50 milioane lei - pentru subvențiile în avans pentru tineri și femei-fermier pentru dezvoltarea proiectelor start-up, iar peste 200 milioane lei sunt destinate pentru subvenționarea post-investițională, a precizat ministrul Ion Perju.

Pe de altă parte directorul AIPA Vadim Curmei, a anunțat că AIPA a demarat deja campania de depunere a cererilor pentru solicitarea subvențiilor post-investiționale din FNDAMR, campanie ce va dura până la 31 octombrie.

Cererile de subvenționare vor putea fi depuse electronic

Totodată, Vadim Curmei a precizat că în acest an, în premieră, producătorii agricoli vor putea depune dosarul de subvenționare electronic pentru câteva submăsuri, iar pe parcurs, acest modul va fi extins ca să poată fi aplicat și pentru celelalte submăsuri de sprijin.

Menționăm că potrivit legislației mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agri¬col în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin nu poate depăși 5 milioane lei per beneficiar, iar pentru grupurile de producători valoarea sprijinului financiar se majorează cu 50% din valoarea subvenție autorizate.Oportunitati