Mai puțin de 50% din actele permisive sunt eliberate prin Sistemul Informațional Automatizat

shadow
Duminică, 02.02.2020 06:13   899
O analiză a întregului sistem de eliberare a actelor permisive, realizată cu suportul Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, a scos la iveală că, din totalul de acte permisive din Republica Moldova, doar 48% se eliberează prin utilizarea Sistemului Informațional Automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP).

Astfel, se constată că procesul de eliberare a actelor permisive din Republica Moldova este foarte diferit, în funcție de autoritatea publică emitentă; procedurile de eliberare a actelor permisive nu sunt standardizate pentru toate instituțiile de stat și nu există mecanisme pentru a asigura transparența întregului proces de eliberare a actelor permisive.

În consecință, acest fenomen complică procesul de eliberare și crează o povară semnificativă pentru antreprenori, la obținerea actelor permisive.

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune ca toate autoritățile publice, care eliberează acte permisive, să utilizeze obligatoriu un singur sistem informațional pentru gestionarea procesului de primire a cererilor de eliberare a actelor permisive, comunicare și schimb de informații între autoritățile publice implicate în eliberarea actelor permisive, standardizarea unor procese de prelucrare a cererilor și eliberare a actelor permisive.

Advertisement

Acesta este SIA GEAP (joacă rolul de ghișeu unic), care servește drept punct central pentru conectarea autorităților publice și coordonarea activităților lor, ca instituțiile să poată face schimb de informații în scopul de a minimiza cantitatea de informații, care trebuie să fie prezentată de solicitanți în vederea obținerii actelor permisive. 

Astfel, Ministerul Economiei propune completarea art.6 al Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător cu prevederea că "Actul permisiv se eliberează de autoritatea emitentă obligatoriu prin SIA GEAP și conține codul QR generat de acesta, cu excepția cazului cînd tratatele internaționale la care a aderat Republica Moldova prevăd altfel.”

La fel, se propune și completarea Codul contravențional cu o prevedere ce ar permite sancționarea persoanelor cu funcții de răspundere, ce încalcă legislația privind autorizarea activității de întreprinzător prin neeliberarea actului permisiv prin SIA GEAP.

Menționăm că Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2020” prevede ca toate autoritățile publice, care eliberează acte permisive, să utilizeze un singur sistem informațional.

Anterior, un studiu cu privire la fezabilitatea introducerii soluțiilor de ghișeu unic pentru actele permisive a identificat că în Moldova există 416 de acte permisive.

În anii 2016-2017 s-au eliminat 265 acte permisive și au mai rămas circa 150. Totodată, Guvernul Filip s-a angajat ca până la finele anului 2018 toate autoritățile publice să treacă la SIA GEAP, dar acest lucru nu s-a realizat nici măcar pentru autoritățile centrale.



Oportunitati