Procesul cu scurtcircuit la judecători [SONDAJ]

shadow
Vineri, 31.01.2020 13:57   2183
O săptămână în urmă grupul Premier Energy (fost Gas Natural Fenosa) ce prestează servicii de furnizare și distribuție a energiei electrice la circa un milion de consumatori din Moldova atrăgea atenția asupra unui litigiu, în care este impusă să plătească despăgubiri de circa 14 milioane lei, unui grup de consumatori din raionul Cahul.

Astfel, în 2018, instanța de fond (Judecătoria Cahul) le-a dat câștig de cauză la patru companii (Veteranul SA, Djin SRL, Nefrit Agat SRL, ÎI Eduard Haritonov), care ar urma să încaseze milioane de lei de la Premier Energy.

Chiar dacă cauza se află pe rol la Curtea de Apel Cahul, cazul arată ca și cum și giganți internaționali au de suferit de pe urma justiției moldovenești.

De ce a ars centrul comercial

Ce s-a întâmplat de fapt. În anul 2012 în centrul comercial Luxor din Cahul (deținut de Veteranul SA) a avut loc un incendiu, în urma căruia a ars atât imobilul, cât și marfa unor companii ce închiriau spații comerciale.

Au început să caute vinovatul. Astfel, păgubiții au făcut două constatări tehnico-științifice, una dintre care indica că incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit în rețeaua electrică din interiorul clădirii, iar conform alteia nu se excludea că scurtcircuitul ar fi fost rezultatul unui salt de tensiune în rețeaua de distribuție ce aparține Premier Energy.

Companiile au evaluat prejudiciul la circa 20 milioane lei și au înaintat cereri în instanță, pretinzând că incendiul ar fi izbucnit din cauza unei supratensiuni în rețeaua de distribuție a energiei electrice a Premier Energy.

În anul 2018, Judecătoria Cahul (instanța de fond) a obligat compania de distribuție a energiei să plătească reclamanților peste 12,5 milioane lei.

Probele distribuitorului de energie au fost ignorate

Instanța a motivat decizia prin concluziile din rapoartele de constatare tehnico-științifică, prezentate de reclamanți.

Advertisement

În același timp instanța a respins o serie de probe prezentate de distribuitorul de energie, cum ar fi, la fel un raport de constatare tehnico-științifică sau concluziile unui expert din România, sau concluziile unui colaborator științific din cadrul Academiei de Științe din Republica Moldova.

Potrivit acestor probe, incendiul nu a fost provocat de supratensiune în rețeaua de distribuție, ci cel mai probabil din cauza nerespectării regulilor antiincendiare și utilizarea neatentă a focului sau supraîncărcarea circuitului intern.

La fel, nu au fost luate în considerare nici declarațiile vecinior care se alimentează pe aceiași linie electrică, care confirmă că în ziua incendiului, nu au avut loc devieri de tensiune și nu li s-a defectat vreun receptor electric, ceea ce exclude cauza existenței unor perturbații în rețeaua de distribuție.

În consecință, reprezentanții Premier Energy susțin că instanța a dat o apreciere arbitrară probelor. Totodată, ei susțin că examinarea cauzei ar fi fost influențată și de alți factori, inclusiv și pentru că între conducerea instanței și reclamanți ar exista legături de rudenie.

Legături de rudenie

Compania a cerut strămutarea examinării în altă instanță pentru „că există bănuieli că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi știrbită de circumstanțele pricinii sau de calitatea participanților la proces”. Curtea de Apel Cahul a respins, însă, această cerere pe motiv că ar fi neîntemeiată.

„Examinarea cauzei a fost efectuată de către Judecătoria Cahul, în ciuda faptului că potrivit art.43 alin.2 lit.f) Codul de procedură civilă, au existat temeiuri de a fi strămutată pricina la o altă instanță de același grad. În sprijinul acestui argument au fost aduse următoarele: au existat motive de bănuială în nepărtinirea judecătorilor, care ar putea fi afectată de calitatea participanților la proces. Și anume, acționarul SA „Veteranul”, Guslicov Eugen, este fratele Anei Guslicov (numele în căsătorie Bojenco, fiind soția lui Nicolae Bojenco – procuror Cahul). Familia Bojenco-Guslicov este în relații de rudenie directă (raport fin-naș) cu Fujenco Dmitrii, judecător și vice-președinte al Judecătoriei Cahul (din 2015 Presedinte al Judecatoriei Cahul)”, susțin reprezentanții Premier Energy.

De notat că, din 2018, Dmitrii Fujenco este Judecator la Curtea de apel Comrat.

O investigație publicată de portalul anticorupție.md scoatea la iveală că o altă companie, administrată de Mihail Guslicov (tatăl lui Eugeniu Guslicov), a câștigat contractul de reparație a sediului din Cantemir al Judecătoriei Cahul.

În plus, distribuitorul de energie susține că procesul se derulează și cu alte încălcări grave. Astfel, cererile înaintate de companiile reclamante sunt acceptate, în timp ce cele ale Premier Energy sunt tergiversate sau neîntemeiat respinse.

Acum, pe rol la Curtea de Apel Cahul se află o cerere de ordonare a unei expertize judiciare de stabilire a valorii de piață a centrului comercial, până la incendiu și după incendiu. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 3 februarie.Oportunitati